Inrikes #59/2018

Skyddsombud stoppade arbete på varmt boende

Skyddsombudet som lade skyddsstoppet berättar att personalen är oroliga för det ska blir fel med omvårdnad och medicin på grund av värmen. Foto: Michael Probst/TT

När det var över 40 grader i duschrummet drog skyddsombudet i nödbromsen. Ett skyddstopp för vissa arbetsuppgifter på äldreboendet i Borlänge gällde några dagar innan Arbetsmiljöverket hävde det.

I duschrummen på Åkerhems äldreboende i Borlänge har temperaturen varit över 45 grader. I övriga rum har det varit mellan 33 och 35 grader i flera veckor, rapporterar Kommunalarbetaren. Tidningen har talat med skyddsombudet Belinda Mattson som lade ett skyddsstopp för dusch och städ under de varmaste timmarna på dagen.

– Jag fick nog när personalen var gråtfärdiga och gick hem för att de inte orkade, säger Belinda Mattsson till Kommunalarbetaren.

De är jätterädda för att de ska göra fel med mediciner och omvårdnaden. Och de har inget privatliv när de kommer hem, de är ju helt slutkörda.

Belinda Mattsson, skyddsombud, Åkerhems äldreboende

Dagpersonalen har haft det tufft under den varma sommaren. Belinda Mattsson säger att det känns att värmen gör en ”segare i allt”, vilket är något personalen talat om.

– De är jätterädda för att de ska göra fel med mediciner och omvårdnaden. Och de har inget privatliv när de kommer hem, de är ju helt slutkörda. Några har fått gå hem för att de har mått så dåligt, säger Belinda Mattsson.

Arbetsmiljöverket hävde skyddsstoppet efter några dagar. Arbetsmiljöinspektören Mats Jansson säger till Dalademokraten att det krävs att det är fara för liv och hälsa, och enligt hans bedömning har det inte varit det. Men Arbetsmiljöverket kommer att ställa krav på kommunen för att åtgärda arbetsmiljöproblemen som uppstått på grund av värmen.

Skyddsombudet förhandlar vidare med arbetsköparen och hoppas på en långsiktig lösning för personalen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga