Utrikes #59/2018

Palestina blir ny ordförandestat för G77

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, här under ett anförande för FN:s säkerhetsråd i februari i år, har vunnit prestigesegern att hans stat snart blir ordförande för G77. Foto: Mary Altaffer/TT

Palestina kommer att tilldelas ordförandeposten för G77-gruppen inom FN. Beskedet ses som ett stort politiskt framsteg för Palestina.

Palestina blir i januari ordförande för utvecklingsländernas största koalition inom FN, den så kallade G77-gruppen. Palestina kommer därmed att leda en grupp som företräder 134 medlemsländer inom FN, däribland Kina.

Traditionellt talar G77 som en samlad grupp inför FN:s generalförsamling, som är världsorganisationens högsta beslutande organ, liksom inför olika möten inom FN-kommittéer och på internationella konferenser.

G77:s ordförandeland utses genom ett roterande geografiskt system och inför 2019 var det Asiens tur att välja kommande ordförande. Valet föll på Palestina, som formellt kommer att utses vid det kommande ministermötet inom G77, vilket kommer att äga rum i mitten av september. Palestina kommer sedan att ta över efter nuvarande ordförandelandet Egypten.

Valet av Palestina betraktas som en stor politisk framgång för staten, som inte är en fullvärdig medlemsstat inom FN men som erkänns som stat av 136 av FN:s medlemsländer. Sedan 2012 har Palestina inom FN status som observatörsstat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga