Utrikes #58/2018

Våldsam bordning av Ship to Gaza-båt

Norska Ship to Gaza manifesterar till stöd för Al-Awda tillsammans med Palestinakommittén utanför norska Utrikesdepartementet i Oslo. Foto: Braastad Audun/TT

Den frigivna fartygsansvariga berättar om en våldsam behandling av de gripna vid den israeliska militärens bordning av norska Ships to Gazas fartyg Al-Awda. Myndigheterna meddelar tvärtom att det gick lugnt till.

På söndagen bordades norska Ship to Gazas fiskefartyg Al-Awda på internationellt vatten, enligt uppgifter från koalitionen Freedom Flotilla. Ombord på Al-Awda fanns 22 aktivister, journalister och besättningspersoner från flera länder, varav två från Sverige. Båten är lastad med sjukvårdsutrustning avsedd att skänkas på plats i Gaza.

Al-Awda kontaktades över radio av den israeliska marinen och gavs en så kallad sista varning, där fartyget uppmanades att vända om för att undvika att stoppas av israeliska krigsfartyg,”med alla medel som krävs”. Svaret från fartyget var att det enda som krävs är ett hävande av Israels blockad.

Den israeliska marinen bordade då båten och grep de 22 personerna i besättningen. Enligt israeliska myndigheter gick bordningen lugnt till och fartyget beslagtogs, skriver Aftonbladet.

Under måndagen släpptes de två ur besättningen  som är israeliska medborgare mot borgen, meddelade organisationen på sin webbplats för Freedom Flotilla Coalition.

Människor ombord fick elchocker och blev slagna av maskerade IOF-soldater.

Zohar Chamberlain Regev, fartygsansvarig för Al-Awda

En av de frigivna är Zohar Chamberlain Regev som är ansvarig ledare för Al-Awda. Hon vittnar om ett våldsamt agerande från militären från Israeli Occupation Forces, IOF.

– Människor ombord fick elchocker och blev slagna av maskerade IOF-soldater. Vi fick inte hämta våra pass eller tillhörigheter innan vi lämnade båten, säger Zohar Chamberlain Regev i ett uttalande.

Bland de gripna från Al-Awda fanns två svenskar.

– Sveriges ambassad i Tel Aviv följer utvecklingen och bidrar med konsulärt stöd, sade Per Karlsson, presskommunikatör på UD till Aftonbladet på måndagen. Han kunde inte uttala sig om huruvida ambassaden varit i kontakt med svenskarna ännu, eller hur de mår.

På tisdagen sade Dror Feiler från Ship to Gaza till Arbetaren att besättningen ännu är i israeliskt förvar i väntan på deportation. De gripna svenskarna är Charlie Andreasson, som är styrman på Al-Awda, samt aktivisten Divina Levrini.

Norska NRK rapporterar att de fem norrmännen från Al-Awdas besättning har hjälp av norska UD.

Denna vecka, under onsdagen eller torsdagen, beräknas svenska Ship to Gazas båt Freedom att befinna sig i det område där Al-Awda bordades av den israeliska marinen.

På Freedom finns tolv personer från Sverige och fyra andra länder. Även den är lastad med medicinisk utrustning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga