Utrikes #58/2018

Taxistrejker mot appföretag i Spanien

En taxiblockad mot appföretag på Gran Via i Barcelona under söndagen var en del av de utlysta stridsåtgärderna där. Foto: Manu Fernandez/TT

Taxistrejker pågår i Spanien till stöd för hårdare reglering av appföretag. Det är också en tvist på politisk nivå, både om taxibranschens organisering och på vilken nivå de politiska besluten ska fattas.

För en vecka sedan genomförde taxichaufförer i Barcelona en tvådagarsstrejk, som följts av flera andra taxistrejker i hela Spanien – detta för att visa stöd för en lokal förordning från borgmästare Ada Colau. Förordningen innebar begränsningar för appföretag som Uber och Cabify, men har bromsats av den katalanska högsta domstolen. Det skriver tidningen El País.

När beskedet från domstolen kom fortsatte strejken, och spred sig till flera andra städer. Taxistrejkerna har pågått ibland annat i Madrid, Zaragoza, La Rioja, Alicante och Sevilla. I Barcelona och Madrid har det även skett blockader i centrum och vid flygplatserna.

Spanska myndigheter har också en rad möten med taxisektorn under veckan, och olika partiföreträdare har uttalat sig i frågan.

– Vi behöver försvara taxi, som en allmännyttig tjänst, från angreppen från de finansiella gamarna, säger Rafael Mayoral från vänsterpartiet Podemos, enligt El País.

Den spanska regeringen har tidigarelagt en nationell transportkonferens som skulle ha hållits i september till den 1 augusti. Där kommer det att läggas ett förslag som ger regionerna mandat att dela ut tillstånd för chaufförer som kör för tjänster som Uber och Cabify.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga