Inrikes #58/2018

Revpride förbereder politiska Pridedagar

Regnbågsflaggan hissas i Stockholm under veckan. Foto: Lise Åserud/TT

Revolutionär Pride inleds i dag onsdag. Det är ett arrangemang som ser ut att växa. Arrangörerna vill skapa en radikal politisk plattform för hbtq-communityn.

Sommaren är Pridetider i hela Sverige. I år hålls Europride i Stockholm och Göteborg.

Under prideveckan i Stockholm arrangeras för tredje året i rad en Revolutionär Pride, även kallat Revpride. Lokal är kulturhuset Cyklopen i Högdalen. Där blir det bland annat feministiskt självförsvar, filmvisning, utställning med @lesbiskaberattelser och tatueringssalong.

Arrangörer är en grupp revolutionära socialister som skriver att de tröttnat på hur avpolitiserat Pride har blivit. Linnea Bergman är en av dem.

Hur det känns det inför Revpride?

– Det känns peppigt. Det känns att vi har växt, alla från i fjol är med och så några till. Vi hoppas slå deltagarrekord och bli 500. Till vårt block i paraden är 1 300 anmälda.

Är det någon programpunkt du ser särskilt fram emot?

– På onsdag har vi ett samtal om pinkwahing och homonationalism. Det är väldigt aktuellt, till exempel med eurovisionvinnaren som sjunger på Pride. Israel vill visa att de är hbtq-vänliga för att flytta fokus från sin olagliga ockupation.

Vad vill ni uppnå?

– Vi vill samla röster från hbtq-kampen.  Vi är inte emot Pride, men vill vara något annat och ha med det vi saknar. Det ska vara en festival till för oss.

– När vi får våra rättigheter kränkta på arbetsmarknaden kan vi inte vara prata om kärlek. Vi vill se bredare diskussioner, som vilka kampmetoder som varit effektiva och vilka metoder vi vill ha. Ta upp frågor som bränner.

Vad händer efter prideveckan?

– Vi har inte bestämt något, men pratat om det. Det vore bra med kontinuitet och aktiviteter mer än en vecka om året, så vi får se vad det blir, säger Linnea Bergman.

Revolutionär Pride är gratis och inleds onsdagen den 1 augusti klockan 18 och pågår till och med lördagen då ett block förbereds med Revolutionär Pride och ”Queens Against Fascism”.

Parallellt med Europride i Göteborg hålls Reclaim Pride den 16–17 augusti i Fängelset Kulturhus med ett program som utlovar politiska samtal, spelningar, poesi, konst, folkkök och kamp.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga