Litteratur #58/2018

Återförening av ohelig familj

Författaren Domenico Starnone uppvisar likheter med Elena Ferrante, både språkligt och temamässigt. Foto: Pressbild

Familjen är en institution så helig att drömmen om att den ska fungera tillåter de svåraste svek och övergrepp medlemmarna emellan. Domenico Starnones roman Band börjar med utdrag ur en bunt brev, från Vanda till den förlupne Aldo. Det är rasande och bittra texter om inte bara makens svek mot fru och barn när han […]

Familjen är en institution så helig att drömmen om att den ska fungera tillåter de svåraste svek och övergrepp medlemmarna emellan. Domenico Starnones roman Band börjar med utdrag ur en bunt brev, från Vanda till den förlupne Aldo. Det är rasande och bittra texter om inte bara makens svek mot fru och barn när han flyttar ihop med sin unga elev på skolan där han undervisar, utan framför allt om hans karaktär – en total oförmåga till empati och ansvar.

Det är en svartsjuk och bitter kvinna som skriver, men ligger det något i hennes anklagelser?

[Bok] Band
Domenico Starnone
Översättning: Helena Monti
Bazar förlag, 2018

Flera decennier senare får breven en ny betydelse när de dyker upp i samband med ett inbrott. Vanda och Aldo hittade tillbaka till varandra den gången, men läkte sprickan helt och hållet? I vems intresse var återföreningen, och vad kostade den för de olika familjemedlemmarna? Nu får även Aldos och barnens röster komma fram.

Starnone blottlägger drömmar och lögner, hur ett liv tillsammans kan vara på en och samma gång både värt och inte värt de uppoffringar man gjort. Det är en gåta som få av oss kan besvara. Inte ens långt efter valen man gjorde, då man har möjlighet att se konsekvenserna av dem.

Det har spekulerats i om Domenico Starnone ligger bakom pseudonymen Elena Ferrante, eventuellt tillsammans med sin fru översättaren Anita Raja. Oavsett om det stämmer eller inte finns likheterna där, både språkligt och temamässigt.

Starnone lever i Neapel och hans romanbygge befolkas av vanliga människor som berörs av yttre händelser, som att få inbrott eller bli lurad av en person som säljer billiga ”skinn”-varor från bakluckan av sin bil. Människor ljuger och anpassar sig för att inte riskera alltför stora konflikter med dem de är beroende av – tills allt brister. Arbetet och familjen tar konkret plats i människors liv där inte minst barnen behandlas med största möjliga nonchalans när de vuxna ger efter för begär eller hämndlystnad.

Här får liksom ofta hos Fernante barnen till sist säga sitt och det är deras ilskna sammanfattning av familjehistorien som stannar kvar länge efter att man lagt ifrån sig romanen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga