Utrikes #57/2018

Monsunregn försvårar räddningsarbetet i Laos

Tem Namsakhunpiradet, längst till vänster, har flytt med sin familj till ett härbärge i Paksong. Räddningsarbetet och sökandet efter fler överlevare från dammkatastrofen i Laos pågår i dagarna. Foto: Hau Dinh/TT

En damm vid ett kraftverksbygge i Laos har brustit och översvämningarna som följt har dödat minst 29 personer. Tusentals drabbade människor har fått lämna sina byar. Miljöorganisationer är kritiska till bygget och dess effekt på naturen.

I tisdags brast en damm i provinsen Attapeu södra Laos och hela byar spolades i väg i vattenmassorna. Minst 26 personer har dödats och över 130 saknas, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ett stort antal företag är involverade i kraftverksbygget som dammen är en del av, enligt Sky News – bland annat det statliga Lao Holding Enterprise och företag i Thailand och Sydkorea. Tanken var att vattenkraftverket skulle komma i drift nästa år, och en stor del av elproduktionen exporteras till Thailand.

Enligt statliga medier i Laos har mer än 6 000 människor blivit hemlösa i katastrofen, rapporterar Sky News. Bilder visar hur vattnet på vissa håll når upp till hustaken, och människor som flytt upp på dem.

Räddningsarbetet är igång och bland annat finns Röda Korset på plats. Båtar och helikoptrar har skickats ut för att hitta människor som fortfarande är strandsatta.

Monsunregn har försvårat räddningsarbetet, skriver TT på torsdagen. Medierna rapporterar att miljörättsorganisationer länge kritiserat Laos utbyggnad av vattenkraft på grund av dess negativa inverkan på naturen vid Mekongfloden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984