Utrikes #56/2018

”Passivitet banade väg för rohingyafolkmordet”

En flicka håller i ett litet barn i Kutupalonglägret för rohingyaflyktingar i Cox's Bazar-distriktet i Bangladesh. Enligt människorättsorganisationen Fortify Rights banade omvärldens passivitet vägen för Myanmars folkmord på rohingyer. Foto: TT

Det internationella samfundets passivitet efter att rohingyer attackerats i delstaten Rakhine i Myanmar 2016 banade väg för det folkmord som sedan följde. Det är slutsatsen i en ny rapport från människorättsorganisationen Fortify Rights.

Den nya rapporten om folkmordet på rohingyer är baserad på över 250 intervjuer som genomförts under två års tid med bland andra ögonvittnen, personer som överlevt attacker, samt poliser och militärer i Myanmar (tidigare Burma).

Rapportförfattarna framhåller att myndigheterna i Myanmar under flera decennier utsatt den muslimska minoritetsgruppen för systematiska människorättsbrott, och att den senaste stora våldsvågen mot rohingyer planerades i flera månader i förväg.

Enligt Fortify Rights, som är baserade i Sydostasien, reagerade inte omvärlden efter att ”Myanmars armé mördade, våldtog, torterade och fördrev civila rohingyer i oktober och november 2016”. Denna passivitet banade enligt rapportförfattarna ”vägen för folkmord” och gjorde det möjligt för Myanmars myndigheter att förbereda den kommande våldsvågen.

Enligt rapporten finns det skäl att beskriva de brott som begåtts mot rohingyer som folkmord och brott mot mänskligheten, och Fortify Rights har identifierat 22 poliser och militärer som man menar bör utredas för sin delaktighet i övergreppen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga