Inrikes #53/2018

Vårdanställda oroade över nätjournaler

Akademiska sjukhuset i Uppsala har över 8 000 anställda. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Personalens namn borde inte få lämnas ut i de nätjournaler som skickas till patienterna. Det föreslår huvudskyddsombud vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som anmält frågan till Arbetsmiljöverket för att få ett förbud. Skälet är risk för hot och våld.

Det är tidningen Vårdfokus som pratat med överläkaren Anna Rask-Andersen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Rask-Andersen är även huvudskyddsombud i regionen och menar att det nuvarande systemet med nätjournaler riskerar att utsätta den anställda vårdpersonalen för hot.

Nu har hon lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket. I anmälan beskrivs att de loggar som följer med nätjournalerna kan användas som ett personregister, med fullständiga namn på samtliga som varit inblandad i en patients vård.

Det ökar risken för hot från patienter som eventuellt känner sig dåligt bemötta, skriver Anna Rask-Andersen.

Många vårdanställda klistrar i dag över namnskylten på sina arbetskläder för att inte riskera att utsättas för hot och våld, berättar Anna Rask-Andersen. Hon vill att Arbetsmiljöverket kräver att sjukhuset tar fram bättre rutiner för personalens säkerhet, vilket också kräver att delar av systemet med nätjournalerna görs om.

Sjuksköterskor på Akademiska sjukhusets akutavdelning säger till Vårdfokus att det finns en oro bland vissa anställda. Många välkomnar därför huvudskyddsombudet Anna Rask-Andersens anmälan till Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga