Inrikes #53/2018

Nazistorganisationer kan komma att förbjudas

”Det här är en liten del i att bekämpa vit makt-miljöns våld” säger Annika Hirvonen Falk, vice ordförande i riksdagens justitieutskott och rättspolitisk talesperson för (MP). Foto: Johan Schiff

Regeringen öppnar för att förbjuda nazistiska organisationer. Det sker samtidigt som kritiken mot polisens agerande i samband med Nordiska Motståndsrörelsens aktiviteter fortsätter att strömma in.

Rasistiska och nazistiska organisationer kan nu komma att förbjudas. Det uppgav regeringen under fredagsmorgonen. Justitieminister Morgan Johansson sade att lagutrymmet redan finns i den nuvarande regeringsformen.

– Det är ett ganska stort steg att ta. Vi har inte haft den här typen av lagstiftning tidigare i Sverige. Andra länder har haft det, men inte Sverige. Men nu tycker vi, att nu får det vara nog när det gäller den här typen av aktiviteter. De utgör nu ett allvarligt hot mot enskilda människor, så det här måste vi vidta mer kraftfulla åtgärder mot, för att få stopp på, säger Morgan Johansson till Sveriges Radio.

Här handlar det om en organisationer som förföljer folkgrupper på grund av etniskt ursprung och om militära grupper.

Annika Hirvonen Falk, vice ordförande i riksdagens justitieutskott (MP)

Den våldsbejakande och nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen är redan förbjuden i Finland efter ett domstolsbeslut från november förra året. Skulle en liknande lag träda i kraft här i Sverige innebär det att det inte längre är möjligt för dem att få demonstrations- och mötestillstånd från polisen.

Den senaste veckans debatt, efter det som skedde i Almedalen och polisens beslut att ge NMR tillstånd att kampanja på gatorna i Ludvika varje dag fram till valet, har troligen skyndat på regeringens önskan.

Annika Hirvonen Falk är vice ordförande i riksdagens justitieutskott och Miljöpartiets talesperson för rätts- och jämställdhetspolitisk. Hon är nöjd med förslaget och säger till Arbetaren att det också behövs andra åtgärder för att motverka nazism.

– Bakgrunden till förslaget är ju att grupper som Nordiska Motståndsrörelsen utnyttjar demokratin för att skrämma andra till tystnad. Exakt hur förslaget kommer att se ut är det för tidigt att prata om. Men det är viktigt att säga att det här bara är en liten del i att bekämpa vit makt-miljöns våld. Det krävs exempelvis förebyggande insatser i skolan och satsningar på avhopparverksamhet, säger Annika Hirvonen Falk.

Det finns ju också en oro för förbud, att andra organisationer på sikt kan komma att förbjudas. Vad säger du om det?

– Det är viktigt att vi tar den oron på allvar. När man är inne på att inskränka organisationsfriheten ska man göra det med god marginal till grundlagen, säger Annika Hirvonen Falk och fortsätter:

– Här handlar det om en organisationer som förföljer folkgrupper på grund av etniskt ursprung och om militära grupper. Men det är som sagt viktigt att man inte utvidgar det här, för då gör man plötsligt inskränkningar i demokratin.

En utredning väntas nu utarbeta förslaget och regeringens förhoppning är att få med sig oppositionen i frågan. Enligt Morgan Johansson kan ett eventuellt förbud komma att träda i kraft tidigast år 2020.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga