Norrlands litteraturpris till Solidärer och Vakuum

För sin roman Solidärer blir Anna Jörgensdotter vinnare av Norrlands litteraturpris 2018, kategori vuxenlitteratur. Mia Öström tilldelas samma pris i barn- och ungdomsklassen för sin roman Vakuum.

Kultur
Pristagarna Mia Öström och Anna Jörgensdotter.
Foto: Daniel Åberg

Norrlands litteraturpris går till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Prissumman är 10 000 kronor per pristagare. Utdelningen skedde under Norrländska Litteratursällskapet och Författarcentrum Norrs sommarmöte på Dalkarlsås Folkhögskola.

I motiveringen för Anna Jörgensdotter står bland annat: ”Solidärer är en roman om människor som bestämmer sig för att slåss för ett värdigare liv, men också en berättelse om tillfälligheter, kärlek, bristen på handlingsutrymme och maktlöshet inför sakernas tillstånd.”

Gävlebon Jörgensdotter, som är krönikör i Arbetaren, berättade i Arbetarens intervju i november att hon fått idén till romanen under en period då hon bodde i Barcelona.