Utrikes #52/2018

Massavsked inom polis och militär i Turkiet

Bild tagen utanför domstolen i Istanbul där rättegången hölls mot journalisterna på den nedlagda tidningen Zaman den 6 juli. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Situationen i Turkiet hårdnar allt mer. I helgen meddelade president Recep Tayyip Erdoğan att över 18 000 statsanställda kommer att sparkas från sina jobb. Samtidigt dömdes sex journalister till långa fängelsestraff.

Det nya myndighetsdekretet gör att ytterligare 18 500 statsanställda sparkas Turkiet. Majoriteten av arbetar inom polisen, flygvapnet och flottan och pekas av regimen ut som Gülen-anhängare som stött den misslyckade statskuppen sommaren 2016.

Beskedet kommer bara veckor efter det att den allt mer auktoritäre Erdoğan omvaldes till president.

– Det är uppenbart att det senaste dekretet har använts för att slå både brett och hårt. Det handlar inte bara om dem som i bästa fall blivit av med sina jobb, utan också om deras familjer som nu blir utan inkomst, säger statsvetaren och Turkietexperten Ekim Çağlar.

Med lite överslagsräkning kan man säga att omkring en miljon människor drabbas.

Ekim Caglar, statsvetare och Turkietexpert

Sedan undantagstillståndet infördes har uppemot 200 000 anställda inom landets offentliga sektor blivit av med sina jobb eller fängslats.

– Det är ett enormt mänskligt lidande där man med lite överslagsräkning kan säga att omkring en miljon människor drabbas, säger Ekim Çağlar.

Han och många andra experter oroas nu över hur alla de institutioner där folk avskedas kommer att fungera framöver.

– Kommer det att vara AKP-lojalitet eller erfarenhet som styr tillsättningarna av nya tjänster? säger Ekim Çağlar.

Vid sidan av massavskedningarna har även en rad tv-kanaler och tidningar, ofta pro-kurdiska, tvingats stänga ned de senaste åren. Turkiet har fått allt hårdare kritik från människorättsorganisationer runt om i världen.

Samtidigt som den senaste vågen av uppsägningar skedde, meddelades att sex journalister på den nedlagda oppositionella tidningen Zaman dömts i domstol. De fick fängelsestraff på mellan åtta och tio år.

– Domen mot Zaman-journalisterna är ännu ett exempel på turkiska myndigheters hämndlystnad mot kritiska medier. Vi uppmanar Turkiet att lägga ned åtalen och upphöra med det systematiska användandet anti-terrorlagar för att åtala journalister, säger Gülnoza Said vid den internationella pressfrihetsorganisationen CPJ i ett uttalande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga