Utrikes #52/2018

Högsta domstolen i USA väntas gå mer åt höger

Domare Bret Kavanaugh får applåder av president Donald Trump som nominerat honom till Högsta domstolen i USA. Foto: Evan Vucci/TT

Mycket pekar nu på att Högsta domstolen i USA tar ytterligare kliv åt höger. Detta sedan president Donald Trump i måndags kväll nominerade den starkt konservative Brett Kavanaugh till den nionde domarposten i landets högsta rättsinstans.

Nomineringen av den 53-årige Brett Kavanaugh är omdiskuterad. Den starkt konservative domaren från Washington DC har tidigare arbetat under den före detta presidenten George W Bush och är bland annat en tydlig motståndare till aborträtten.

Om nomineringen går igenom väntas Högsta domstolen, med sammanlagt nio domare, få en tydligt konservativ majoritet. Det kan få stor inverkan på landet i årtionden framöver.

Inför nomineringen har många politiska experter pratat om att Donald Trump vill få in en domare som är emot den nuvarande aborträtten. Nomineringen av Brett Kavanaugh har väckt heta diskussioner och flera demokratiska ledamöter i kongressen har öppet sagt att de kommer att rösta nej tillsättandet.

Högsta domstolen består i dag av fyra liberala och fyra konservativa domare. Domarna innehar befattningen på livstid, om de inte självmant väljer att sluta.

Innan den eventuella tillsättningen måste frågan gå igenom senaten. De ledamöter som värnar om aborträtt och HBTQ-personers rättigheter står inför en tuff strid. Samtliga demokratiska ledamöter måste nämligen rösta emot förslaget, och de måste dessutom vinna över ett mindre antal republikaner, för att förslaget ska falla.

Donald Trump sade under en presskonferens i samband med måndagskvällens nominering av Brett Kavanaugh att han vill att omröstningen ska vara klar före mellanårsvalet i november.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga