Inrikes #51/2018

Strejkrätten ingen het fråga i Almedalen

Enligt Frederick Batzler, SAC Syndikalisterna, var strejkrätten ingen snackis under Almedalsveckan. Bild från första maj i Stockholm. Foto: Staffan Lundgren

Strejkrättsfrågan tycks ligga lågt på agendan under Almedalsveckan. Vid sidan av SAC Syndikalisterna har få andra fackförbund ordnat seminarier eller debatter om ämnet.

Under den pågående Almedalsveckan i Visby ordnade Stockholm-Gotlands distrikt av SAC Syndikalisterna två seminarier, ett om sifferlösa avtal och individuell lönesättning, och ett med rubriken ”Raseriet mot strejkrätten”.

Diskussionerna blev givande, säger SAC:s facklige samordnare Frederick Batzler, även om deltagarantalet var magert.

– Det har gått bra och på många sätt går ju ämnena avtal och strejkrätt in i varandra, säger Frederick Batzler, till Arbetaren.

På syndikalisternas seminarium medverkade Christer Thörnqvist, lektor i företagsekonomi och docent i arbetsvetenskap vid Institutionen för handel och företagande vid Högskolan i Skövde. Han forskar bland annat om arbetsmarknadskonflikter.

Christer Thörnqvists tes går bland annat ut på att en ändrad lagstiftning inte nödvändigtvis leder till färre strejker.

– Kontentan efter de här två dagarna är väl att det finns en stor potential i det missnöje som nu gror efter inskränkningarna i strejkrätten. Samtidigt har arbetsköparna fler metoder de kan använda emot oss, så det gäller för oss som oberoende fackförbund att vara redo, säger Frederick Batzler.

Däremot upplever han inte att det allmänna intresset för frågan varit särskilt stort under Almedalen.

– Det är knappast någon stor snackis här. Vad jag har sett har inget av LO-förbunden lyft frågan. För dem verkar det mest vara fokus på valrörelsen nu.

Utöver de egna arrangemangen deltog Stockholm-Gotlands distrikt av SAC Syndikalisterna vid den manifestation som hölls till stöd för RFSL Ungdom.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga