Inrikes #50/2018

Varannan anställd inom vården har velat sluta

Fyra av tio anställda inom vård och omsorg har ångrat sitt yrkesval på grund av de tuffa arbetsvillkoren. Bilden är från Skånes universitetssjukhus. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Varannan anställd inom vård- och omsorgsyrken har det senaste året övervägt att säga upp sig – detta på grund av låga löner och pressade scheman. Det visar en rapport som i veckan presenterades av Vårdförbundet och Kommunal.

De två fackförbunden har gett den tidigare statssekreteraren och samhällspolitiske chefen på TCO, Roger Mörtvik, i uppdrag att se över hur anställda inom vård- och omsorgsyrken upplever sin arbetssituation.

Jämförelser har sedan gjorts med den betydligt mer mansdominerade byggbranschen. Resultatet är slående: Fler än hälften av tillfrågade inom vård och omsorg har exempelvis övervägt att säga upp sig det senaste året, jämfört med 38 procent av de inom bygg och anläggning.

Fyra av tio anställda inom vård och omsorg har dessutom ångrat sitt yrkesval på grund av de tuffa arbetsvillkoren, och närmare 80 procent har svarat att de inte anser att arbetsgivaren bidrar till att öka statusen för deras yrke.

Enligt Vårdförbundet är det här en tydlig signal om att det krävs både höjda löner och sundare arbetsvillkor för att få fler att stanna inom vård- och omsorgsbranschen.

– Hälso- och sjukvårdens arbetsgivare måste lära av hur man i manligt dominerade sektorer tacklar kompetensbrist genom att erbjuda attraktiva villkor för att rekrytera och behålla medarbetare, säger Sineva Ribeiro som är ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Även Kommunal är inne på samma linje och menar att det både behövs fler anställda och bättre arbetsvillkor för att komma åt problemen.

I den nya rapporten, som presenterades under Almedalsveckan i tisdags, framkom också att så få som var tredje tillfrågad anser att bemanningen inom vård- och omsorgsyrkena är tillräcklig för att de anställda ska kunna göra ett bra jobb.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga