Inrikes #50/2018

”Polisen tar inte NMR-hotbilden på allvar”

RFSL kallar polisens beslut att ge NMR tillstånd för en katastrof för det demokratiska samhället. Bilden är från förra årets NMR-deltagande i Almedalen. Foto: Janerik Henriksson/TT

RFSL Ungdom ställer in samtliga sina aktiviteter på Almedalsveckan. Detta efter polisens beslut att ge den militanta nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att hålla bokbord ett hundratal meter från RFSL:s lokaler. Beslutet har rört upp starka känslor hos flera organisationer.

Återigen kommer den militanta nazistsekten Nordiska motståndsrörelsen att finnas på plats under den pågående Almedalsveckan i Visby. Polisens beslut att ge nazisterna tillstånd har fått hård kritik från många håll och flera organisationer har protesterat.

I veckan meddelade RFSL Ungdom att de ställer in samtliga aktiviteter i rädsla för hot och våld från nazisterna.

RFSL kallar polisens beslut att ge NMR tillstånd för en katastrof för det demokratiska samhället.

– Vi kommer inte ens att åka ner. Vi är rädda för att bli utsatta för hot och våld på plats. Vi vet också att de filmar och hänger ut folk, vilket kan leda till våld senare, säger Frank Berglund som är förbundsordförande i RFSL Ungdom i ett uttalande.

Enligt RFSL anmäldes sammanlagt 50 incidenter där nazister attackerade hbtq-sammankomster runtom i landet under förra året.

Polisen menar att de förhåller sig till den lagstiftning som finns och att de inte kan neka NMR att hålla sitt bokbord i närheten av RFSL:s tillfälliga lokaler på Södertorg i Visby. Förutom bokbordet har nazisterna även fått tillstånd att hålla tal på torget under tre dagar.

NMR har på sin hemsida och via sociala medier uppmanat sina medlemmar att störa andra organisationer på plats i Visby.

Det är bedrövligt ur flera synpunkter. Särskilt att polisen beviljade dem det här utökade tillståndet så pass sent så att varken vi eller några andra organisationer hann förbereda oss på eventuellt säkerhetsarbete.

Simon Hedelin, Stockholm-Gotlands distrikt av SAC Syndikalisterna

Flera andra organisationer har också protesterat mot beslutet att låta NMR närvara på plats i Visby. Bland annat Stockholm-Gotlands distrikt av SAC Syndikalisterna, som menar att nazisterna får fritt spelrum att begränsa andra människors möjligheter att delta i ett demokratiskt forum.

– Det är bedrövligt ur flera synpunkter. Särskilt att polisen beviljade dem det här utökade tillståndet så pass sent så att varken vi eller några andra organisationer hann förbereda oss på eventuellt säkerhetsarbete, säger Simon Hedelin från Stockholm-Gotlands distrikt, som är på plats i Visby för att delta vid SAC:s seminarier om bland annat hotet mot strejkrätten. Han fortsätter:

– Vi har ju en historisk hotbild mot oss och har, precis som RFSL, medlemmar som är tydliga mål för nazisterna. Men de ges gång på gång tillstånd att begränsa andras utrymme. Polisen tar inte hotbilden på allvar.

Under förra årets Almedalsvecka genomförde NMR flera aktioner. Bland annat stördes Miljöpartiets tal och SAC Syndikalisternas tält vandaliserades.

NMR har de senaste åren legat bakom en lång rad våldsamma aktioner och flera av organisationens ledande medlemmar har fällts för allvarliga brott.

RFSL har överklagat polisens beslut att låta NMR hålla sitt bokbord i närheten av deras lokaler men under tisdagen meddelade Förvaltningsrätten att överklagan avslås.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga