Kultur #50/2018

Inte vilket barn som helst

Siân Davey har tillägnat fotoprojektet sin dotter, och utforskar både sitt eget förhållande till dottern och samhällets attityder till unga människor med Downs syndrom. Foto: Siân Davey

[UTSTÄLLNING] Looking for Alice Västerbottens museum, 17 juni–30 september ”Jag blev djupt chockad när Alice föddes som en ’ofullkomlig’ bebis. Det var inte vad jag hade förväntat mig. Barnläkaren som undersökte Alice meddelade omgående att vi skulle ta hem Alice och behandla henne som vilken bebis som helst. Men hon kändes inte som vilken bebis […]

[UTSTÄLLNING] Looking for Alice
Västerbottens museum, 17 juni–30 september

”Jag blev djupt chockad när Alice föddes som en ’ofullkomlig’ bebis. Det var inte vad jag hade förväntat mig. Barnläkaren som undersökte Alice meddelade omgående att vi skulle ta hem Alice och behandla henne som vilken bebis som helst. Men hon kändes inte som vilken bebis som helst, och jag var fylld av en ångest som spred sig som en krusning genom alla aspekter av mitt förhållande till henne.”

Foto: Siân Davey
Foto: Siân Davey

Orden kommer från fotografen Siân Davey. I sommar visas utställningen Looking for Alice på Västerbottens museum i Umeå. Davey har en bakgrund inom konst och socialpolitik och har de senaste femton åren arbetat som psykoterapeut. I sitt fotografiska arbete anknyter hon till traditionen att låta det privata och hemmet spegla samhälleliga uttryck.

I sitt fotografiska arbete anknyter hon till traditionen att låta det privata och hemmet spegla samhälleliga uttryck.

Hon har tillägnat projektet sin dotter, och utforskar såväl sitt eget förhållande till dottern som samhällets attityder till unga människor med Downs syndrom.

I vidare mening handlar det också samhällets inställning till avvikelser av allehanda slag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga