Inrikes #47/2018

Två män döda efter fall på arbetsplatser

En man i 70-årsåldern dog i helgen efter en fallolycka på en skola i Borås. Några dagar tidigare omkom en man i 50-årsåldern efter att ha fallit från en stege på en byggarbetsplats i Grums i Värmland. Männen var den tjugonde och tjugoförsta att dö i arbetsplatsolyckor i år.

Omständigheterna kring en fallolyckan på skolan i Borås är ännu inte klarlagda. En man i 70-årsåldern uppges ha utfört någon form av arbete när han föll fyra meter, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Mannen avled efter fallet. Polisen utreder nu händelsen som en arbetsplatsolycka och rubricerar det eventuella brottet som vållande till annans död. På måndagen genomfördes fortfarande förhör och tekniker var kallade att undersöka olycksplatsen.

I slutet av maj föll en byggnadsarbetare i 50-årsåldern tre meter från en stege på ett bygge i värmländska Grums. Han fördes därefter till sjukhus.

– Det var en rad olyckliga omständigheter som ledde till olyckan, säger vd:n på det företag där mannen arbetade till SVT Värmland.

Väl på sjukhus visade röntgen att byggnadsarbetaren fått en spricka i bäckenet. Trots det relativt korta fallet avled mannen fyra dagar senare.

Enligt SVT är det ännu inte klarlagt vad som var den direkta orsaken till dödsfallet.

På grund av den höga andelen svåra skador efter fall i byggnadsbranschen är det krav på att riskerna ska förebyggas redan vid arbete på över två meters höjd.

I och med de två dödsfallen har 21 personer dött i arbetsplatsolyckor i år, enligt medieuppgifter och preliminär statisk från Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga