Inrikes #47/2018

Ökade boendekostnader vid marknadshyror

Marknadshyror skulle tvinga människor att lägga allt större andel av sin inkomst på boendet, visar en ny rapport. Foto: Anders Wiklund/TT

Marknadshyror drabbar de boende och riskerar att pressa upp priserna med upp till 50 procent. Det visar en ny rapport som Hyresgästföreningen tagit fram med hjälp av konsultföretaget Ramböll.

Det är tidningen Hem & Hyra som rapporterar om Hyresgästföreningens nya rapport framtagen av konsultföretaget Ramböll. Där visar uträkningarna att fri hyressättning leder till kraftigt höjda hyror. I vissa delar av landet skulle boendekostnaderna öka med upp till 50 procent.

Men det är inte bara hyresgäster i storstäderna som skulle drabbas. I exempelvis medelstora kommuner som Halmstad och Helsingborg skulle hyrorna öka mellan 24 till 31 procent jämfört med i dag om marknadshyror infördes.

Värst drabbade skulle dock hyresgäster i Stockholm vara där den genomsnittliga ökningen skulle landa på 50 procent.

Konsultbolaget menar i sin rapport att de boende vid marknadshyror kraftigt skulle tvingas minska på sin konsumtion för att ha råd med hyran.

– En återkommande uppfattning bland förespråkarna för marknadshyror har varit att det skulle medföra hyresjusteringar som begränsades till innerstadsområden. Detta antagande punkteras av Rambölls undersökning. Med marknadshyror blir det också hyreshöjningar utanför innerstaden och bortom storstadsområdena, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga