Inrikes #45/2018

Lärare fick rätt till a-kassa efter överklagan

Kammarrätten gav läraren rätt i att räkna förtroendetiden i arbetstiden. Barnen på bilden har inte med ärendet att göra. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Läraren nekades a-kassa sedan hon räknat med så kallad förtroendetid i timmarna hon arbetat. Nu har kammarrätten, till skillnad från förvaltningsrätten, gett kvinnan rätt, och hon är därmed behörig att söka ersättning.

Det är tidningen Arbetet som i veckan berättar om en lärare som sökt ersättning från a-kassan 2015. För a-kassan uppgav kvinnan att hon arbetat 17,5 timmars schemalagd arbetstid varje vecka samt fem timmar förtroendetid.

Förtroendetid finns reglerat i kollektivavtalet och innebär den tid som ska användas för exempelvis förberedelser av lektioner och föräldrakontakter.

Lärarnas a-kassa ansåg dock inte att arbetsvillkoren för att få ut ersättning, 80 timmar i månaden under minst sex månader, var uppfyllda. Men kvinnan överklagade då till förvaltningsrätten som i sin dom gick på a-kassans linje.

När läraren gick vidare med ärendet till LO-TCO-Rättsskydd överklagades fallet till kammarrätten. Den motsatte sig förvaltningsrättens beslut och gav läraren rätt. Hon har nu rätt till ersättning från a-kassan.

I arbetsintyg framkommer att kvinnan arbetat sammanlagt 22,5 timmar i veckan, förtroendetid inräknat. Detta har också legat till grund för hennes lön, skriver tidningen Arbetet.

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga