Inrikes #45/2018

Allt fler städare tvingas till deltidsanställningar

Den största ökningen av deltidsanställningar har skett bland kvinnor som arbetare som städare. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är dubbelt så vanligt för städare än för andra anställda att endast ha deltidsanställningar. Det enligt Statistiska centralbyråns, SCB:s statistik. Siffrorna visar också att det är en tilltagande trend. Utvecklingen oroar facken i branschen.

Allt fler städare är hänvisade till deltidsanställningar. Sedan 2014 har andelen deltidsarbetande i branschen ökat med fyra procentenheter. Det visar en sammanställning som tidningen Fastighetsfolket gjort utifrån SCB:s statistik.

Störst är ökningen bland kvinnliga städare. Mellan 2014 och 2017 ökade deltidsanställningarna bland kvinnorna från 46 till 53 procent.

– Om jag skulle gissa kan jag tänka mig att det hör ihop med att städyrket ofta är ett genomgångsyrke och att män kanske är mer benägna att söka sig vidare tidigare i stället för att bli kvar med en liten deltid, säger Ewa Edström, avtalsansvarig ombudsman på Fastighets till tidningen.

Sammanställningen visar också att städarna redan idag arbetar dubbelt så mycket deltid än snittet på arbetsmarknaden. Medan snittet är 22 procent ligger snittet i städbranschen på 44 procent.

Att andelen bara fortsätter öka är en utveckling åt fel håll, enligt facket.

– De allra flesta vill ju ha ett heltidsarbete för att kunna försörja sig och hyran blir inte billigare för att du har en deltidslön. Deltidsarbete får även konsekvenser för pensionen, säger Ewa Edström till Fastighetsfolket.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga