Inrikes #44/2018

LO-förbund körde över kongressens beslut

LO:s emblem på LO-huset vid Norra Bantorget i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT

Både HRF och Pappers kongresser markerade mot inskränkt strejkrätt. HRF:s kongress uppdrog åt förbundsledningen att verka för att nuvarande regler lämnas oinskränkta. Ändå ställde båda förbunden sig bakom överenskommelsen med Svenskt Näringsliv om inskränkningar. Nu ifrågasätts HRF-ordförandens fortsatta ledarskap.

12 av 14 LO-förbund uttalade sig tidigare i år emot en inskränkning av strejkrätten. Ändå ställer sig nu, enligt LO, samtliga förbund bakom överenskommelsen med Svenskt Näringsliv. Ett av dem är Hotell och Restaurangfacket, HRF, vars kongress två dagar innan, beslöt att verka för oinskränkt strejkrätt.

– Det här är rent tjänstefel. De har inte respekterat det högst beslutande organet. Kan hon [förbundsordförande Malin Ackholt, redaktörens anmärkning] inte följa den måste man fråga sig om det verkligen är hon som ska leda förbundet, säger Roger Alis, kongressombud för HRF:s avdelning för Stockholm och Gotland och förtroendevald för Vänsterpartiet i Huddinge, till Arbetaren.

Roger Alis.
Roger Alis. Foto: Privat

På HRF:s kongress, fackförbundets högst beslutande organ, som avslutades i söndags antogs två motioner med innebörden att förbundet tog avstånd från försämringar av strejkrätten. Det tydligaste formuleringen slog fast: ”att Hotell- och restaurangfacket verkar för att den lagstadgade strejkrätt som finns i dag lämnas oinksränkt”.

Två dagar senare tillkännagavs att HRF ställt sig bakom att inskränka strejkrätten.

Simon Karlsson, är ordförande för HRF:s största klubb, Gothia Towers Göteborg. Han var också kongressombud för HRF:s avdelning Väst, den avdelning som skrev motionen. Han anser att överenskommelsen mellan parterna är djupt problematisk och även han anser att frågan bör väckas om Malin Ackholt kan fortsätta som ordförande.

– Överenskommelsen innebär en inskränkning. Hur man än tolkar vår motion är brottet mot den glasklar. Det vår förbundsledning har gjort här är inte att verkställa kongressens beslut och då bör man nog fråga sig om hon kan sitta kvar, säger han.

De flesta är skitarga. Vi känner solidaritet med våra fackliga kämpar som inte tillhör LO-förbund och det känns som att vi svikit dem nu.
Roger Alis, kongressombud för HRF:s avdelning för Stockholm och Gotland

Efter att parternas överenskommelse tillkännagivits har Roger Alis haft kontakt med flera medlemmar som varit både uppbragta och frågande.

– De flesta är skitarga. Vi känner solidaritet med våra fackliga kämpar som inte tillhör LO-förbund och det känns som att vi svikit dem nu. Men det är egentligen inte vi, det är vår ledning gjort det. Det här handlar om att LO vill ha ensamrätt på kollektivavtal, säger han.

Men Malin Ackholt, sedan i söndags omvald förbundsordförande för HRF, ser ingen konflikt mellan kongressens beslut och överenskommelsen om att acceptera inskränkt strejkrätt.

Malin Ackholt.
Malin Ackholt. Foto: HRF

– Det hade varit bättre om konfliktreglerna lämnats orörda, men det här är att ta ansvar för konflikträtten. Det är också ett ansvar för att alla organisationer ska verka utifrån samma regler, säger hon.

– Jag ser inte att det skulle finnas något problematiskt i det. Nu slipper vi att klåfingriga politiker går in och gör andra förändringar i strejkrätten, säger hon.

Men det är ju just ”strejkrätten som finns i dag” som kongressen bestämt att ni ska verka för. Bryr du dig inte om kongressens beslut?

– Vi ser definitivt till att vi följer kongressens beslut och den linje den fastslår. Vi har tagit ansvar för goda konfliktregler också framöver.

Men ni har ju just gått med på inskränkningar av dagens strejkrätt. Kan du sitta kvar efter detta?

– Ja, kongressen har gett mig förtroende att ihop med tio andra ledamöter leda organisationen framöver.

Ett annat förbund vars kongress antog ett uttalande om konflikträtten är Pappers. I november förra året deklarerade förbundsmötet: ”Pappers förbundsmöte säger bestämt NEJ till att försämra rätten till att vidta stridsåtgärder”.

På kongressen i maj, antogs ett uttalande som konkretiserade att försvårandet för fack utan kollektivavtal att vidta stridsåtgärder och att begränsa fackens möjlighet att strejka för annat än kollektivavtal ”slår mot grundläggande demokratiska rättigheter”.

Vi ville att regeringen skulle dumpa strejkrättsutredningen, men nu skedde inte det och det är för jävligt.
P-A Pettersson, andra vice ordförande i Pappers

Två veckor senare ställde sig Pappers förbundsledning bakom överenskommelsen med Svenskt Näringsliv.

P-A Pettersson.
P-A Pettersson. Foto: Ebba Olsson Wikdahl

– Det är ren skademinimering, det är så vi har sett det. Vi tycker inte om det, men böjde oss för majoriteten, säger P-A Pettersson, andra vice ordförande i Pappers.

Tror du att medlemmarna förväntade sig det när de antog kongressuttalandet?

– Naturligtvis finns det en del medlemmar och ombud som är förbannade på det här.

Bryter ni inte mot kongressens vilja när ni går med på något som ni konstaterat ”slår mot demokratiska rättigheter”?

– Nej, det tycker jag inte eftersom verkligheten förändrats. Vi ville att regeringen skulle dumpa strejkrättsutredningen, men nu skedde inte det och det är för jävligt. Det är ren skademinimering, ingenting annat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga