Utrikes #42/2018

En miljon bankanställda indier i tvådagarsstrejk

Fackets banderoll hänger över ett nedstängt bankkontor i Kolkata under tvådagarsstrejken i Indien. Foto: Bikas Das/TT

Omkring en miljon bankanställda strejkade i veckan i Indien i protest mot vad de anser är allt för låga löneökningar. Strejken pågick under onsdagen och torsdagen och facket säger nu att de är redo att fortsätta förhandlingarna med arbetsköparna.

Strejken som pågick i onsdags och torsdags bland en miljon av Indiens bankanställda var en protest mot att lönerna endast höjdes med 2 procent. Tidigare år har ökningarna varit betydligt större.

Strejken leddes av landets största fackförening för bankanställda, Allians Banks Employees Association, AIBEA, med stöd från 18 andra fackföreningar runt om i landet.

– 2 procent är alldeles för lite för att ens diskutera. Men vi är beredda att förhandla om de kommer med något förslag som är mer rimligt, sade CH Venkatachalam, ordförande för AIBEA, till nyhetskanalen Quartz.

Facket har under våren legat i utdragna förhandlingar med arbetsköparna, Indian Banks Association, IBA, samt både landets arbets- och finansmarknadsministerium.

En representant för IBA har dock i ett uttalande förklarat att bankerna befinner sig i Indien just nu befinner sig i ett utsatt finansiellt läge och att de därför inte kan erbjuda löner som överskrider 2 procents höjning.

Facket å sin sida menar att bankernas löneutbetalningar minskat från 14 procent till 11 procent de senaste fem åren samtidigt som arbetsbördan för de anställda ökat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984