Inrikes #40/2018

Protester i flera städer för bättre förskola

I dag har 43 procent av barnskötarna visstidsanställningar. Bild från tidigare förskolemanifestation. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Stress, för stora barngrupper och låga löner. På lördag samlas tusentals barnskötare och förskolelärare på flera platser runt om i landet för att protestera mot de ofta dåliga arbetsvillkoren.

Fakta: Här protesteras det lördag den 27 maj
Göteborg: Kungsparken kl, 14.00
Eskilstuna: Fristadstorget, kl 15.00
Skellefteå: Möjligheternas torg, kl 10.00
Stockholm: Raoul Wallenbergs torg, kl 14.00
Falun: Stora torget, kl 14.00
Norrköping: Hörsalsparken, kl 11.30
Sundsvall: Basketplanen vid Selångsån, kl 12.00
Malmö: Möllevångstorget, kl 13.45

Under de senaste månaderna har förskolepersonalens pressade situation debatterats flitigt. Samtidigt har nätverket Förskoleupproret växt och på lördag samlas människor i flera svenska städer för att lyfta kraven om en bättre arbetsmiljö och högre lön.

Bland annat kräver man mindre barngrupper och fler resurser till barn med särskilda behov. Men också högre löner och mindre kringuppgifter som exempelvis städning och schemaläggning.

Kerstin Mikaelsson är utredare på Kommunal, facket där många barnskötare är organiserade, och hon säger till Arbetaren att den viktigaste frågan just nu rör bemanningssituationen på förskolorna.

– Vi behöver både utbildad personal men också färre barn per barnskötare. Det skulle bidra till en bättre arbetsmiljö och att man dessutom kunde följa läroplanen bättre. Och för att få fler att utbilda sig till barnskötare så måste villkoren och lönerna förbättras, säger Kerstin Mikaelsson.

En annan fråga är den om anställningstryggheten. I dag har 43 procent av barnskötarna visstidsanställningar. Kerstin Mikaelsson menar att tryggare anställningar också är nödvändiga för att locka fler till yrket.

För bara någon vecka sedan fick frågan stor uppmärksamhet i media sedan tjänstemän i Partille kommun förbjudit förskolelärare och barnskötare att bära t-shirtar med texten ”Förskolleupproret #pressatläge”. Något som fick flera anställda att ilskna till.

”Det är vår rättighet och förbannade skyldighet som profession att, framförallt gentemot barnen, men absolut gentemot oss själva, säga ifrån. Vi har nu slagit på stora trumman och ringer i alla klockor. #Pressatläge vittnar om ett totalt systemfel och reaktionen låter uppenbarligen inte vänta på sig” skrev flera barnskötare i en debattartikel i tidningen ETC.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga