Inrikes #40/2018

Misshandlad efter att ha portat nazister i Ludvika

Under veckan har Ludvikapolisen hållit flera förhör för att utreda misshandeln på pizzerian. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En anställd på pizzerian Titanic i Ludvika misshandlades under måndagen inne på restaurangen. Pizzerian har under våren gjort sig känd för att porta nazister och har sedan dess fått ta emot hot och trakasserier. Polisen utreder nu händelsen för att se om det finns något samband.

Det var i samband med Nordiska Motståndsrörelsens, NMR:s, demonstration i Ludvika på första maj som en gäst inne på pizzerian betedde sig hotfullt. Gästen ska, enligt en av de anställda, ha haft en nazistsymbol på sig och sagt provocerande ord som skrämde både personal och övriga kunder.

Gästen nekades då att beställa och samtidigt beslutade pizzerians ägare att porta alla nazister.

Händelserna har väckt stor uppmärksamhet i flera medier runt om i Sverige. Efter det har personalen trakasserats, okända personer har gjort flera fejkbeställningar av pizzor som inte hämtats, och flygblad från NMR har skickats till restaurangen.

Sent på måndagskvällen hittades en av de anställda, som vid tillfället arbetade ensam i lokalen, misshandlad på golvet. Ambulans tillkallades och polisen rubricerar händelsen som misshandel.

Per Israelsson på Ludvikapolisen sköter utredningen och säger att flera förhör har hållits under veckan.

– Vi jobbar förutsättningslöst men har än så länge ingen misstänkt, säger Per Israelsson till Arbetaren.

Går det att dra några paralleller till pizzerians beslut att porta nazister och att de sedan dess trakasserats av Nordiska Motståndsrörelsen?

– Det är klart att det där är parametrar som vi har med i våra tankebanor, men det går ju inte per automatik att koppla ihop dessa händelser.

Efter misshandeln har flera, både lokalpolitiker och privatpersoner, samlats för att stödäta på pizzerian. Tidningen Expo rapporterar att även det antirasistiska nätverket We Are Dalarna har börjat närvara på pizzerian för att öka tryggheten och visa sitt stöd till de anställda.

Ludvika har sedan flera år fungerat som centrum för den militanta nazistsekten NMR. En person från organisationen sitter också i kommunfullmäktige efter ett kuppat SD-mandat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga