Intervjun #40/2018

“Menskoppen kan verkligen göra skillnad”

Tjejer i Tanzania stannar ofta hemma från skolan när de har mens. Foto: Ann Åkerman

På måndag den 28 maj uppmärksammas internationella mensdagen. Sara Gabrielsson, forskare vid Lunds universitet, visar i en ny studie menskoppens betydelse för flickors skolgång, hälsa och jämlikhet i Tanzania. Samtidigt hoppas man kunna bryta tabut kring mens och bidra till att minska landets sopavfall.

Tabut kring mens i Sverige och flera andra länder har lättat, men i Tanzania är mensen förknippat med stora utmaningar, mytbildning och hemlighetsmakeri för flickor och kvinnor. Forskaren Sara Gabrielsson fick en idé om att undersöka om det fanns mensskydd som kunde underlätta deras tillvaro.

Jag har ett samarbete med universitetet i Dar es Salaam i Tanzania tillsammans med en av mina masterstudenter, Bertha Mhepela. Studien har gjorts tillsammans med Maji Safi, ett lokalt utbildningscentrum, utan vars hjälp det här inte hade varit möjligt då mens är så pass tabubelagt i Tanzania, säger hon.

Menskoppen är ett alltmer populärt mensskydd. Den är inte bara smidig och billig jämfört med bindor och tamponger utan också mer miljösmart.
Menskoppen är ett alltmer populärt mensskydd. Den är inte bara smidig och billig jämfört med bindor och tamponger utan också mer miljösmart. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Elever från fyra olika skolor i landet har fått välja att delta. Alla hade fått utbildning genom centret innan och fick välja vilka skydd de ville testa – menskopp, engångsbindor eller tvättbara tygbindor. Sedan har det gjorts uppföljningsintervjuer med användarna.

En annan del av studien handlar om den ”shaming” flickorna utsätts för när de har mens, berättar Sara Gabrielsson. Ofta innebär det att tjejer uteblir från skolan, halkar efter och presterar sämre. Vissa hoppar till och med av.

– Menskoppen är naturligtvis bra över hela världen, men särskilt här. Den kan verkligen göra en skillnad för tjejers hälsa och möjligheter till utbildning.

Nästa steg för Sara Gabrielsson är att undersöka hur situationen för tjejer och kvinnor i Tanzania kan förbättras ytterligare. Tillsammans med andra organisationer arbetar hon för att få till stånd en distribution av menskoppen i landet och med en informationskampanj som ska spridas till unga tjejer.

– Vi måste bryta tystnaden. Allt handlar att prata, utbilda och diskutera mens med tjejer, pojkar och män, beslutsfattare och organisationer. Annars kommer vi inte vidare.

Det finns också socioekonomiska och miljömässiga aspekter på menskoppen. Att den har en livslängd på flera år gör den både billig och mer miljövänlig än tamponger och engångsbindor. Sara Gabrielsson menar att den dimensionen är extra viktig i ett land som Tanzania som inte har någon utbyggd infrastruktur för att ta hand om sopor.

– Det handlar också om sanitet och tillgången till vatten, varför studien är bra ur ett helhetsperspektiv. Vi tänker kanske inte på det i Sverige, men alla har inte samma tillgång till vatten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga