Kultur #39/2018

Genomtänkt för barn om olydnad och solidaritet

[BOK] Rebellens nybörjarbok – konsten att låta tillsammans Kajsa Bornedal Leopard förlag, 2017 Barnbok ålder 6-12 För den blivande aktivisten, än så länge kring lågstadieåldern, finns Rebellens nybörjarbok av kreatören och aktivisten Kajsa Bornedal. Här förklaras kort och enkelt begrepp som strejk och vild strejk, civil olydnad (”du bryter mot lagar som skapar orättvisa och våld”), […]

[BOK] Rebellens nybörjarbok – konsten att låta tillsammans
Kajsa Bornedal
Leopard förlag, 2017
Barnbok ålder 6-12

För den blivande aktivisten, än så länge kring lågstadieåldern, finns Rebellens nybörjarbok av kreatören och aktivisten Kajsa Bornedal.

Här förklaras kort och enkelt begrepp som strejk och vild strejk, civil olydnad (”du bryter mot lagar som skapar orättvisa och våld”), fattigdom, rikedom och klass.

Boken ger exempel på sätt att höras samt olika slagord. Men jag misstänker att den om McDonalds och regnskogen snarare är en nostalgikick för den blivande aktivistens föräldrar, än något som fortfarande används. Det finns även ett gör-det-självuppslag med tips på hur man gör plakat och banderoller.

Det är en ganska bred bok som bland annat tar upp feminism och miljö samt ger exempel på olika organisationer. Risken finns att en bredd gör det urvattnat och tillrättalagt, något Bornedal undviker genom sina exempel på slagord om att ta från de rika, befria Carl Gustav genom att ge honom folkpension, eller att spola den vinstdrivna skolan i toaletten.

Men Bornedal skriver på slutet, ”boken skildrar kampen att hålla stadig kurs mot en solidarisk värld”.

Det måste slutligen sägas att det Rebellens nybörjarbok är snyggt designad och illustrerad, och en stor del av nöjet med barnböcker är ju onekligen illustrationerna! Det kanske inte är att undra på, då författaren för närvarande går en konstnärlig utbildning.

Tyvärr kan inflikas, har några ord som går över bokens mitt ibland blivit lite stukade, då en del av bokstäverna dragits ihop.

Men med sina mestadels varmsvarta sidor och tryck i magentatoner och lysande orange, är det en utseendemässigt väl genomtänkt och inbjudande bok att bläddra i. Eller rentav bara att ha liggande framme.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga