Inrikes #36/2018

Skogsarbetare från Kamerun förlorade i hovrätten

Arbetarna planterade skog men fick inte den utlovade lönen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Arbetarna från Kamerun som jobbade åt firman Skogsnicke blev lurade på sin lön och skuldsatta. Efter en mångårig rättsprocess slog tingsrätten i fjol fast att arbetarnas vittnesmål stämde, men att ägaren Niklas Gotthardsson var fri från personligt ansvar. Domen fastställdes i hovrätten i onsdags, till GS-fackets besvikelse. Arbetarnas advokat menar att saken bör prövas av Högsta domstolen.

Som Arbetaren tidigare rapporterat blev skogsarbetarna från Kamerun som jobbade med plantsättning i Västerbotten åren 2011 och 2012 lurade på sin lön. Löftet var att arbeta för svenska villkor, och flera av arbetarna tog lån för att finansiera flygbiljetten.

De genomförde jobbet men fick inte betalt av underentreprenören Skogsnicke AB i Vännäs.

I onsdags blev det klart att Hovrätten för Övre Norrland fastställer Umeå tingsrätts dom. GS-facket och arbetarnas advokat är besvikna.

Förhoppningen från facket GS, som organiserar skogsarbetare, var att hovrätten skulle fastslå att det är bedrägeri när arbetsköpare inte lever upp till de villkor som utlovats i anställningserbjudandet.

– Det är bra att domstolen har kommit fram till att arbetserbjudandet faktiskt gäller, att det är bindande i det här fallet. Men sedan är det ju annan lagstiftning som gör att de inte får någon ersättning, säger Magnus Lindberg som är ombudsman på GS.

– Risken finns att detta uppfattas som att det nu är fritt fram för arbetsgivare att behandla arbetstagare i svag ställning hur som helst. Här vill dock GS vara tydliga; vi jobbar varje dag för att skogen ska vara en schyst arbetsplats, kommenterar Madelene Engman, avtalssekreterare för GS, domen i ett pressmeddelande.

De har inget att förlora på att överklaga.

Jan Södergren, skogsarbetarnas advokat

Skogsnicke AB betalade inte ut de utlovade lönerna, och har också gått i konkurs. Det var ett 50-tal arbetare från Kamerun som jobbade åt firman. Av dem blev initialt sex stycken kvar i Göteborg och drev kraven mot den tidigare ägaren Niklas Gotthardsson.

Fakta Högsta domstolen

Högsta domstolens huvuduppgift är att skapa prejudikat, främst på straffrättens och civilrättens område. Högsta domstolen prövar bland annat hovrätternas domar och beslut.

Advokat Jan Södergren som företräder några av arbetarna säger till Sveriges Radio P4 Göteborg att han kommer rekommendera sina huvudmän att gå vidare med ärendet till Högsta domstolen.

– Att man sanktionslöst kan grovt utnyttja arbetskraft är inte förenligt med Europakonventionen, säger Jan Södergren till P4, och fortsätter:

– Ytterst är det klienterna som bestämmer, men de har inget att förlora på att överklaga. Får man prövningstillstånd så är det för att Högsta domstolen anser att det bör prövas, och att det bör finnas ett skadestånd för grovt utnyttjande av arbetskraft. Får de inte prövningstillstånd blir det inga extra kostnader.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga