Utrikes #35/2018

Windrush-skandalen skakar Storbritannien

Britter med rötterna i de gamla karibiska kolonierna drabbas hårt av skärpta migrationsregler. Foto: Johan Apel Röstlund

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd avgick nyligen i samband med den så kallade Windrush-skandalen. Men de omfattande protesterna fortsätter och röster höjs  för att premiärminister Theresa May ska avgå. I helgen hölls en demonstration i centrala London där ilskan mot det styrande Tory-partiet var stor.

Skandalen har rivit upp djupa sår i det brittiska samhället. Tiotusentals, kanske fler, britter med rötterna i de gamla karibiska kolonierna har drabbats och många vet fortfarande inte hur de kommer att påverkas.

Allt har sin början i de skärpta migrationsregler som klubbades igenom 2012 men som nu kommit upp till ytan efter flera avslöjanden av tidningen The Guardian. När Storbritannien efter andra världskriget utfärdade arbetstillstånd för alla i de så kallade Commonwealth-länderna lockades många från Karibien. De var upp emot 500 000 personer som kom mellan 1948 och 1971 med löften om jobb och en bättre framtid.

Foto: Johan Apel Röstlund

De har kommit att kallas Windrush-generationen efter namnet på det fartyg de första migranterna åkte med över Atlanten. Nu hotas de med utvisning och många har redan fått sina liv förstörda sedan myndigheterna menar att de saknar rätt dokument för att jobba eller få rätt till sjukvård.

Storbritanniens premiär minister Theresa May var inrikesminister 2012 när det nya reglerna infördes.
Storbritanniens premiär minister Theresa May var inrikesminister 2012 när det nya reglerna infördes. Foto: Matt Dunham/TT

– Jag brukar sällan dra upp rasist-kortet men det här är inget annat än en rasistskandal. Vi blev inbjudna hit som brittiska medborgare, vi byggde upp det här landet efter kriget. Jobbade inom sjukvården och transportsektorn men nu vill de utvisa oss, det är fruktansvärt, säger Gloria Wildman som står bland de andra demonstranterna utanför premiärministerns bostad på 10 Downing Street i centrala London.

De som anlände fram till 1970-talet fick löften om att de och deras barn skulle få stanna i Storbritannien för gott. För att komma till landet behövdes inga särskilda papper så länge du varit bosatt i någon av samväldesländerna. Familjer rotade sig och i dag har många britter karibiskt ursprung.

När migrationsreglerna skärpts kräver plötsligt myndigheterna att alla invånare i Storbritannien ska ha dokument som visar att de har rätt att vistas i landet. Reglerna sattes upp 2012, då Theresa May var inrikesminister.

The Guardian har under våren kunnat avslöja hur personer som bott och arbetat i Storbritannien största delen av sina liv blivit av med både jobb, pension och socialskydd. Vissa har även utvisats till länder där de inte varit sedan de var små.

Ett uppmärksammat exempel är den svårt sjuka Albert Thompson som efter att ha ingått i sjukvårdsystemet i 44 år plötsligt fick sin cancerbehandling avbruten sedan han enligt myndigheternas nya tolkning vistats olagligt i landet. Fallet blev uppmärksammat och skapade både vrede och frustration.

Fakta Windrushgenerationen

Storbritannien utfärdade arbetstillstånd för alla i de så kallade samväldesländerna strax efter andra världskriget.

Det första fartyget från Karibien, Empire Windrush, anlände till London i juni 1948 med 492 passagerare från främst Jamaica och Trinidad.

De fick löften om att bosätta sig i Storbritannien för gott och kom att kallas The Windrush Generation.

Än värre blev skandalen sedan det avslöjats att regeringens nya höjda kvoter för utvisning ligger bakom. Att utvisa första- och andra generationen Windrush har varit ett sätt för regeringen att nå kvoterna.

– Det här är chockerande, en skandal.

Det säger Ken Olende som är en av initiativtagarna till protesterna. Han står och delar ut information till förbipasserande och anser precis som många andra att Theresa May borde avgå.

– Det som gör mig mest arg är att regeringen nu säger att de är ledsna att det blivit så här. Det var ju precis det här de ville genom sina hårdare tag mot invandrare. Vi har haft en ekonomisk kris i Storbritannien och då skylls allt på invandringen. Och folk som bott här sedan de var fem år, jobbat och betalat skatt, hotas alltså nu med utvisning. Det är inte klokt, men samtidigt ett klassiskt resultat av hur det blir när man börjar skylla alla samhällsproblem på invandring, säger Ken Olende.

Parallellt med protesterna i London har det även demonstrerats på flera andra håll i Storbritannien. Många är upprörda över hur landet behandlar sina egna medborgare.

Ken Olende, en av initiativtagarna till protesterna.
Ken Olende, en av initiativtagarna till protesterna. Foto: Johan Apel Röstlund

Labour-partiets parlamentsledamot Diane Abott, som själv har föräldrar från Windrushgenerationen, har de senaste veckorna gått hårt åt Theresa May och den nyligen avgående Amber Rudd.

Diane Abott  var en de som talade under demonstrationen i London och sade att skandalen går rakt tillbaka till premiärministern.

– Theresa May var ansvarig då 2012 och hon är ansvarig nu. Det här är en skandal utan dess like, sade hon från scenen samtidigt som demonstranterna höll upp plakat med krav på premiärministerns avgång.

Även flera fackföreningar hade samlats på demonstrationen för att protestera och många höll upp banderoller med krav på rättvisa och kompensation för de som drabbats.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga