Inrikes #35/2018

Växjö, (C) och Svenska Skogen nominerade till Greenwashpriset

Hur är läget i den svenska skogen egentligen? Pärluggla. Foto: Tom Gallagher/TT

Föreningen Jordens Vänner delar varje år ut Svenska Greenwashpriset till någon som har ”en överdrivet grön image”. Årets tre nominerade är nu offentliggjorda: Växjö kommun, Centerpartiet och initiativet Svenska Skogen.

Det är satsningar på bil och flyg, samt en påstådd skönmålning av tillståndet i de svenska skogarna som ligger bakom nomineringarna till Greenwashpriset 2018.

Fakta greenwash
Greenwash kan översättas ”grön tvätt”, och syftar på när någon part framställer sig som miljövänlig utan att vara det. Det kan till exempel ske genom att stödja en grön verksamhet men inte åtgärda sin kärnverksamhet, eller att skönmåla den verksamhet man bedriver.

Initiativet Svenska Skogen har nominerats för sina reklamfilmer, som Jordens Vänner menar felaktigt framhäver den svenska skogsvårdsmodellen som välfungerande ur ett miljöperspektiv och klimatsmart i sin produktion. Centerpartiet är nominerade för sitt budskap om ”att grönare flygbränsle leder till bättre klimat”. Växjö kommun har nominerats för att de stödjer ett utökat flyg- och bilresande samtidigt som kommunen utgör sig för att vara Europas grönaste stad.

Företag, organisationer eller makthavare kan vara mottagare av Greenwashpriset. Efter nomineringen får allmänheten rösta på kandidaterna på Jorden Vänners hemsida. Priset delas ut under Almedalsveckan i juli.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga