Kultur #35/2018

Nominerad rev sönder Unghundsdiplom

Priset Unghunden delas ut av föreningen Seriefrämjandet. Bild på mangaserier på Serieteket på Kulturhuset i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den gångna helgen klev Natalia Batista upp på scenen under Stockholms internationella seriefestival, SIS18, och rev sönder diplomet som tillkännagav hennes nominering till Unghunden, ett pris för insatser för barn- och ungdomsserier.

Det är föreningen Seriefrämjandet som delar ut Unghunden till personer eller grupper som främjar barn- och ungdomsserier i Sverige. Samtidigt nomineras också fem originalsvenska serieböcker samt fem översatta till årets Urhundenpris.

Natalia Batista rev vid nomineringscermonin sönder sitt diplom och motiverade på sin blogg handlingen med att priset är elitistiskt och behöver reformeras, alternativt läggas ned, samt att juryn borde förändras och breddas.

I sitt blogginlägg skriver Batista:

”Om detta pris nu ska vara ett av landets viktigaste seriepriser, så måste det också ta sitt ansvar. I en så vit bransch som våran är etnicitet otroligt viktigt i vad som premieras, lyfts fram och ges uppskattning. Vill vi ha en Zlatan-effekt i vår bransch så måste vi låta ’invandrarkids’ vara med och sparka boll. Och det görs bäst genom att priser som Urhunden lyfter fram sådana kreatörer och uppmärksammar förlagen på att det finns poäng att tjäna på att inte bara ge ut vita personers berättelser.”

Natalia Batista skriver också att traditionen har varit att Unghunden utesluter tecknare från att bli tilldelade Urhunden längre fram. Priset Urhunden har funnits sedan 1987.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga