Inrikes #35/2018

”Jag ser det mer som en typ av påhopp”

Kommunen representant menar att de pratar om arbetsmiljön på förskolorna, men under upparbetade former. Foto: Janerik Henriksson/TT

Partille kommun förbjuder personalen att bära kampanjen Förskoleupprorets tröjor på arbetstid, vilket är ”en allvarlig inskränkning av rätten att ta ställning”, enligt facket. Men kommunens HR-direktör säger att beslutet är principiellt och att de anställda inte kan bedriva politisk opinion på arbetstid.

Beslutet av Partille kommun att förbjuda förskolepersonalen att bära Förskoleupprorets tröjor har fått kritik. Facket har kallat det både ”pinsamt” och ”en allvarlig inskränkning av rätten att ta ställning”. Men trots kritiken står kommunens tillförordnade HR-direktör Mats Nilsson fast vid beslutet.

– Det vi gör är att generellt säga nej till att föra politiskt opinion under arbetstid. Det är inte tröjorna specifikt som är problemet, säger Mats Nilsson.

Det här upproret är inte riktat mot, eller kommer från, någon specifik politisk strömning. Är ni från Partille kommun för breda i er definition?

– Nej, det här är tydligt politiskt opinionsarbete och det säger vi nej till. Det är ju politik för mig eftersom man säger att det är politiker man vill påverka.

HR-direktör i Partille kommun Mats Nilsson.
HR-direktör i Partille kommun Mats Nilsson. Foto: Privat

Har anställda inte rätt att verka för bättre arbetsvillkor, kränker ni inte deras yttrandefrihet genom förbudet?

– Nej, det har vi kollat upp. Så vi kränker inte någons yttrandefrihet. Men det finns en mängd politiska åsikter som inte behöver vara specifikt partipolitiska. Vi kan inte sitta och göra den bedömningen vad som är rätt och fel.

Omöjliggör det inte möjligheten att prata om sin arbetsmiljö?

– Jag tycker inte det. Vi pratar om arbetsmiljön, men vi gör det under former som är upparbetade. Fast det är inte det som är grejen. Vi vill inte göra gränsdragningen kring vilka åsikter som är okej. Man kan tänka sig ett stort spann av åsikter som vi inte vill öppna upp för, säger Mats Nilsson.

En av förskoleupprorets initiativtagare beskriver det som att ni är rädda för att en fin fasad ni byggt upp ska rämna. Vad tänker du om det?

– Vi tycker att vi har en kvalitativ och bra förskola. Att det skulle bygga på fasader och lögner håller jag inte med om. Det ser jag mer som en typ av påhopp.

Det har ju bland annat tagits upp att ni har en sjukfrånvaro bland förskollärare på 12,9 procent och 9,1 procent bland barnskötare?

– När vi tittar på Göteborgsregionen ligger vi inte högt. Sedan är det höga sjukfrånvarotal, men det präglar både förskolan och skolan nationellt. Det försöker vi jobba jättemycket med. Sjukfrånvaron beror också på olika saker, det är svårt att generalisera och peka på ett specifikt problem.

Har ni bara otur?

– Nej, absolut inte. För at lösa arbetsmiljöproblemet och höga sjukfrånvarotal behöver vi ha en strategi. Jag menar inte att det är en okej nivå, men det finns inget att dölja. Vi är öppna, säger Mats Nilsson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga