Inrikes #34/2018

Låg uppslutning kan leda till NMR-splittring

Clowner mot rasism demonstrerar på första maj i Ludvika. Foto: Ulf Palm/TT

Nordiska Motståndsrörelsen hade hoppats på en betydligt större uppslutning i sina tåg på första maj. Bara i Ludvika, organisationens starkaste fäste i Sverige, spådde man omkring 500 deltagare. Sammanlagt samlades omkring 350 medan motdemonstrationerna var betydligt större.

Det var främst de redan frälsta aktivisterna som gick i tåget, mestadels klädda i NMR:s strikta klädsel, enligt tidningen Expo. Samma sak i Boden där ett hundratal personer, varav många ditresta NMR-aktivister från andra delar av Sverige, samlades under parollen ”Vi är folket”. Antalet motdemonstranter i Boden uppges ha varit runt 2 000 personer, enligt SVT.

I Ludvika samlades omkring 500 personer för att protestera med nätverket Dalarna mot rasism.

– Vi är jättenöjda och fick otroligt mycket positiv respons från folk som slöt upp. Det var en härlig känsla av värme och gemenskap, kommenterar Angelica Andersson från Dalarna mot rasism.

– Samtidigt känns det motigt att vi fortfarande behöver protestera mot nazister. Folk blir illa berörda när de tågar genom Ludvika, för det blir ju väldigt tydligt att vi tvingas förhålla oss till dem här.

De hade målat upp en bild av att bli betydligt fler.

Daniel Poohl, chefredaktör Expo

Daniel Poohl är chefredaktör för Expo och han säger att demonstrationerna inte kan ses som något annat än en besvikelse för NMR som inför valet satsar hårt på att behålla sitt kuppade kommunfullmäktigemandat i Ludvika, samt att ta en plats i Bodens kommunfullmäktige.

– De hade målat upp en bild av att bli betydligt fler. Vi har ju kunnat belägga att de rekryterat många nya aktivister det senaste året. Ändå har de svårt att locka fler än själva kärnaktivisterna till sina demonstrationer.

 Vad tror du att det innebär för NMR att de inte var fler som demonstrerade med dem än tidigare år?

– Fram till valet kommer nog organisationens sekteristiska propaganda fortsätta att övertyga medlemmarna om att de är på rätt väg. Men jag tror dock att valresultatet kommer att komma som en chock för många av dem, när det med största sannolikhet visar sig att svenskarna inte lägger sina röster på en nationalsocialistisk revolution, säger Daniel Poohl.

Han säger att ett misslyckat val kan innebära interna stridigheter och drar paralleller till hur nazistiska Svenskarnas Parti lade ned sin verksamhet efter förra valet.

Daniel Poohl poängterar dock att NMR, trots det låga antalet deltagare, lyckades mobilisera till en demonstration i övre Norrland. En region i Sverige där NMR länge varit svaga.

– Det visar ju att organisationen har kapacitet att köra dit folk. Och i Ludvika, som är något av deras centralort, har de lyckats locka en del yngre folk och där påverkar verkligen deras aktiviteter folk som bor i kommunen, säger Daniel Poohl.

Angelica Andersson från Dalarna mot rasism berättar att deltagare från nätverket gick runt i Ludvika på första maj och mötte många ungdomar som kände sig stärkta efter att motdemonstrationerna samlat fler deltagare. Samtidigt har NMR:s aktiviteter i Dalarna skrämt många invånare.

– Det finns människor som arbetar med lokala demokratiprojekt och kulturföreningar som inte vågar gå ner på stan då de är rädda att bli påhoppade av nazisterna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga