Inrikes #32/2018

Sextrakasserier i tunnelbanan till AD

I mars krävde Seko skadestånd för bland annat kränkande särbehandling, brott mot personuppgiftslagen samt brott mot lagen om anställningsskydd efter att det uppdagats att flera kvinnliga biljettkontrollanter på ISS utsatts för sexuella trakasserier av sina chefer. Foto: Marcus Ericsson/TT

Seko planerar att stämma företaget ISS, som sköter biljettkontrollerna i Stockholms tunnelbana, i Arbetsdomstolen. Detta efter att förhandlingarna kring sexuella trakasserier av flera kvinnliga anställda strandat.

Som Arbetaren tidigare rapporterat har flera kvinnliga biljettkontrollanter i Stockholms tunnelbana utsatts för upprepade fall av mobbing och sexuella trakasserier från sina arbetsledare vid förtaget ISS.

Övergreppen ledde till två fall av sjukskrivningar, där en av kvinnorna nu är föräldraledig en annan av kvinnorna sade upp sig. Nu har Seko bestämt att driva fallet vidare till Arbetsdomstolen, AD, efter att förhandlingarna med ISS och arbetsköparorganisationen Almega strandat.

En av kvinnorna säger till Sekotindningen att de nyligen fått höra att de inte är välkomna tillbaka till sina tjänster så länge processen pågår.

– Det är ju inte okej, vad gör vi om vi inte kan vara sjukskrivna eller föräldralediga längre, säger hon till tidningen.

Missförhållandena på arbetsplatsen har bekräftats av flera kollegor till de utsatta kvinnorna. Bland annat ska arbetsledare tagit sig in i kvinnornas omklädningsrum och kommenterat deras kroppar, samt kopplat deras prestationer på jobbet till hur mycket sex de haft. Trots detta har arbetsledarna fått stanna kvar på sina tjänster.

Seko krävde inför de lokala förhandlingarna i mars skadestånd för bland annat kränkande särbehandling, brott mot personuppgiftslagen samt brott mot lagen om anställningsskydd.

Facket menade också att arbetsledarna skulle omplaceras, något som ISS inte gick med på. Därför har man nu valt att gå vidare till AD med en stämningsansökan.

– Både Almega och ISS väljer att blunda för de omfattande trakasserierna som förekommit inom biljettkontrollen i Stockholms kollektivtrafik, säger Sekos vice ordförande Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

De tre utsatta kvinnorna har förutom att driva ärendet via facket också polisanmält två av arbetsledarna, som alltså fortfarande jobbar kvar. Men trots detta anser de sig inte blivit trodda av sina chefer. Enligt Seko har situationen därtill snarare förvärrats efter anmälningarna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga