Utrikes #31/2018

Lag mot omskärelse rör upp känslor hos religiösa

En majoritet av Islands befolkning vill ha ett förbud mot omskärelse av minderåriga. Men religiösa röster är kritiska mot lagförslaget. Foto: Erik G Svensson/TT

Det isländska parlamentet förbereder just nu ett lagförslag som kan komma att förbjuda omskärelse av pojkar. Går förslaget igenom blir landet det första i Europa med en sådan lag. Något som rört upp starka känslor bland religiösa ledare på ön.

Manlig omskärelse är en urgammal religiös tradition bland troende judar och muslimer. När nu Islands parlament förbereder lagförslaget som kan komma att förbjuda omskärelse av pojkar har flera religiösa företrädare i landet reagerat starkt.

– Ska vi göra några religioner kriminella, frågade sig Islands biskop, Agnes Sigurðardóttiri, en intervju med Sveriges Radio tidigare i veckan.

Lagförslaget är fortfarande under utredning, men har stöd från en majoritet av landets befolkning. Politikerna bakom förslaget menar, tvärt emot de religiösa ledarna, att den eventuella lagen inte handlar om religion utan om mänskliga rättigheter och att omskärelse, där förhuden skärs bort från penis, strider mot FN:s barnkonvention när det utförs på minderåriga.

Lisa Törnudd sitter med i Svenska Barnläkarföreningens etikutskott och de har länge varit kritiska mot omskärelse av barn.

– Det har kommit en hel del studier den senaste tiden som visar på komplikationer som kan uppstå, så det finns ju helt klart risker, säger hon till Arbetaren.

Det här är ju ett icke medicinskt motiverat ingrepp som dessutom är oåterkalleligt.
Lisa Törnudd, representant för Svenska Barnläkarföreningens etikutskott

Hon berättar om en händelse i Linköping som inträffade för bara några veckor sedan, där en liten pojke fick föras till sjukhus efter en omskärelse då han fått för hög dos lugnande medicin innan ingreppet. Andra risker som finns med omskärelse är infektioner och blödningar.

– Det här är ju ett icke medicinskt motiverat ingrepp som dessutom är oåterkalleligt. Jag tycker helt klart at man borde vänta till barnen är stora nog att bestämma själva, säger Lisa Törnudd.

Samtidigt vill hon inte ta ställning till lagförslaget utan menar i stället att myndigheter och sjukvårdspersonal borde jobba mer långsiktigt för att informera föräldrar som funderar på att omskära sina barn.

– Det är ju en sedvänja som funnits väldigt länge och sådant kan ta tid att ändra på.

Sedan 2005 råder förbud mot könsstympning av flickor på Island. Det nya tänkta lagförslaget har fått imamen Ahmad Seddeeq vid Reykjaviks islamiska kulturcentrum att reagera kraftigt.

– Det är en signal om att du inte är välkommen om du inte överger något som hör till din tro, säger han till Sveriges Radio.

Men Ólafur Þór Gunnarsson, en av de politiker som ligger bakom förslaget, menar att det inte rör sig om religionskritik utan pekar i stället på att alla barn har rätt till sin egen kropp och att omskärelse inte borde tillåtas innan barnen är stora nog att bestämma själva.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga