Inrikes #29/2018

Tre semesterveckor för barnmorskorna – igen

Inte mer än tre veckors sammanhängande semester. Det är budskapet till barnmorskorna på Växjö lasarett för andra året i rad. Foto: Anders Ahlgren/TT

Barnmorskorna i Växjö har återigen fått besked om att de kommer att få ta ut maximalt tre veckors sammanhängande semester i sommar, precis som förra sommaren. Något som skapat både oro och ilska.

Förra sommaren beslutade sjukhusledningen i Region Kronoberg att barnmorskorna på förlossningen i Växjö inte skulle får mer än tre veckors sammanhängande semester under sommaren. Beslutet ledde till stora protester, och i januari beviljades de drabbade skadestånd på mellan 15 000 och 25 000 kronor vardera sedan Vårdförbundet menat att Region Kronoberg brutit mot semesterlagen.

Men nu har ledningen fattat ett liknande beslut, då de menar att bemanningssituationen ser ännu sämre ut än förra året. I veckan kom därför beskedet igen. Max tre veckors sammanhängande semester till sommaren. Ytterligare en vecka kan tas ut under sommaren och resterande period får plockas ut under andra delar av året.

Det här är konsekvenserna av en alldeles för hög arbetsbelastning, en arbetsmiljö i botten och underbemanning.
Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet

Läget inom den svenska förlossningsvården har varit kritiskt under flera år och barnmorskor från hela Sverige har upprepade gånger slagit larm om arbetsmiljön. Bara i Växjö har elva barnmorskor sagt upp sig sedan förra sommaren. Nu har de som är kvar skrivit ett brev till regionledningen där de kräver åtgärder samt 5 000 kronor mer i lön för att ställa upp på villkoren inför sommaren.

Mia Ahlberg.
Mia Ahlberg. Foto: Svenska Barnmorskeförbundet

Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, är minst sagt bekymrad över situationen.

– Jag upphör inte att förvånas över bristen på styrning. Det här är konsekvenserna av en alldeles för hög arbetsbelastning, en arbetsmiljö i botten och underbemanning. Barnmorskor över hela Sverige säger ju upp sig då de inte orkar mer, säger hon till Arbetaren.

Barnmorskeförbundet håller, på uppdrag av sina medlemmar, nu på att undersöka möjligheterna att bilda en fackförening. I dag är Barnmorskeförbundet ett yrkesförbund som samlar drygt 6 000 av landets legitimerade barnmorskor.

­– Det är helt avgörande för en god vård att våra medlemmar har en bra arbetsmiljö. Men det som nu händer i Växjö är bara ett av många fall i en nedåtgående spiral, säger Mia Ahlberg.

I brevet till regionledningen i Kronoberg skriver barnmorskorna att de snart inte orkar längre och att de är oroliga att det ska gå ut över patientsäkerheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga