Inrikes #29/2018

Lägre sjukfrånvaro med arbetstidsförkortning

Personalen på avdelning 23 vid Södertälje sjukhus har under drygt ett år arbetat 80 procent med bibehållen heltidslön. Det har haft gynnsamma resultat på hälsan hos de anställda. Foto: Pontus Lundahl/TT

20 procent lägre sjukfrånvaro och mer tid till återhämtning. Det är resultatet av pilotprojektet på Södertälje sjukhus där personalen på avdelning 23 arbetar färre timmar men med heltidslön.

I veckan presenterades den första utvärderingen av projektet som pågått i två år. Personalen på avdelning 23 vid Södertälje sjukhus har sedan januari 2016 arbetat färre timmar men med samma lön som en heltidsanställd vid andra akutavdelningar och resultatet är slående. 20 procent lägre sjukfrånvaro och anställda som vittnar om mer tid för återhämtning och fritid.

Pilotprojektet startades som ett test för så kallade hälsosamma schemaläggningar och går bland annat ut på att ge de anställda mer tid till återhämtning mellan arbetspassen. Exempelvis jobbar de tre dagpass i rad följt av ledighet innan kvällspassen tar vid.

Samtidigt arbetar de varannan helg, i stället för som tidigare två helger av fem. Då läggs dock ledigheten in i veckorna, vilket varit lyckat menar chefssjuksköterskan Carolina Winter.

– Att få mer tid till återhämtning har gett piggare och gladare medarbetare och att man kan ha ett bättre bemötande till patienter. Ekonomiskt har vi fått det att gå ihop och vi är nöjda med projektet, säger Carolina Winter till SVT.

Inom kort kommer dock avdelning 23 att gå in i det nya arbetstidsavtalet som Stockholms läns landsting tagit fram, ett avtal som liknar pilotprojektets. Men fram till dess fortsätter personalen att arbeta 80 procent med full lön.

Carolina Winter säger dock till SVT att personalen sedan kommer att ha möjlighet att välja om de vill få ut mer ledig tid, pengar eller pensionspremie.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga