Inrikes #29/2018

Allvarlig arbetssolycka på Nordkalk i hovrätten

Hela livet förändrades i ett slag för Gustaf Seppelin Solli den 1 november 2011. Han fick svåra brännskador efter att frätande kalk vält ut över honom och fyra andra arbetare. Foto: Maja Suslin/TT

I onsdags inleddes hovrättsförhandlingarna om kalkugnsolyckan i Luleå 2011 där en arbetare miste sitt liv och flera andra skadades svårt. Det är bolaget Nordkalk, som efter att förra våren ha blivit fällda till ansvar i tingsrätten, överklagat domen.

I mars förra året dömdes Nordkalk AB i tingsrätten med anledning av kalkugnsolyckan där kokhet och frätande kalk vällde ut över fem arbetare inne på SSAB:s område i Luleå i november 2011.

Bolaget ålades att betala tre miljoner i företagsbot för den händelse som kostade 23-åriga Johan Löfroth livet och i vilken flera arbetare skadades, däribland den då 19-årige Gustaf Seppelin Solli som fick mycket omfattande brännskador. Platschefen dömdes därutöver till villkorlig dom och böter för arbetsmiljöbrott.

Men både Nordkalk och platschefen överklagade domen. I onsdags inleddes rättegången i Hovrätten för Övre Norrland.

Eva Löfroth, mor till den döde Johan Löfroth, säger till Dagens Arbete att det varit jättejobbigt att det dragit ut så mycket på tiden.

– Jag hoppas att också hovrätten markerar att så här får det inte gå till. Annars behöver vi inga lagar i Sverige, säger hon till tidningen.

Den 26 april är den andra och sista dagen i förhandlingarna i hovrätten. Gustaf Seppelin Solli har svårt att se varför Nordkalk ens överklagar och liknar tingsrättsdomen vid staffet för två fortkörningar.

– Jag kan tycka att om man kommit undan med en smäll på fingrarna så är det bara att tacka och ta emot. Det hade jag själv gjort om jag kommit undan med ingenting. Men de tycker väl att de inte gjort något fel. Det är lustigt att ett så stort företag har noll självrannsakan, säger han till Dagens ETC.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga