Utrikes #28/2018

Trumps utspel präglar mexikansk politik

Anhängare till presidentkandidaten Andrés Manuel López Obrador efter att han officiellt deklarerat sin kandidatur den 16 mars i år. Ingen av presidentkandidaterna har sagt något om USA:s president Trumps löften om att bygga en mur längs gränsen mellan de båda länderna. Foto: Eduardo Verdugo/TT

Framtiden för det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta kan komma att avgöras inom kort. I Mexiko är avtalet en av flera frågor där nya utspel från den amerikanska presidenten Donald Trump får högsta politiska betydelse.

I ett av sina senaste uttalanden på Twitter hotade Donald Trump med att landet kommer att dra sig ur Nafta om inte Mexiko agerar mer resolut för att stoppa den illegala invandringen och knarksmugglingen till USA.

Den 1 juli kommer presidentval att hållas i Mexiko och landets politiker måste hela tiden förhålla sig till de uttalanden som görs från presidenten i det mäktiga nordliga grannlandet.

– Allt är ovisst efter Trumps uttalanden. Vi kommer att få höra olika uttalanden fram och tillbaka från de som deltar i förhandlingarna och från presidentkandidater. Alla tecken på att ha något gemensamt med Trump innebär politiskt självmord för kandidaterna, säger Manuel Pérez Rocha, forskare vid Washingtonbaserade Institute for Policy Studies.

Alla tecken på att ha något gemensamt med Trump innebär politiskt självmord för kandidaterna.

Manuel Pérez Rocha, Institute for Policy Studies

Naftas framtid kan komma att avgöras vid de kommande slutförhandlingarna som inleds den 8 april och avslutas åtta dagar senare i Washington. Detta är den åttonde förhandlingsrundan och hittills har få framsteg gjorts av de tre parterna, vars samtal uppges ha kännetecknats av en spänd stämning med fastlåsta positioner.

Det nordamerikanska frihandelsavtalet har funnits sedan 1994. Kravet på en omförhandling av avtalet kommer från Donald Trump, och det var också en av de frågor han gick till val på.

Den amerikanske presidentens utfall mot Nafta och Mexiko och dess invånare har redan fått inverkan på det kommande valet i landet, även om det hittills bara är den presidentkandidat som ligger bäst till i opinionen som tagit upp frågan offentligt. Den 1 april sade center-vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador:

– Vi utesluter inte möjligheten att kunna övertyga Donald Trump om att hans utrikespolitik och i synnerhet hans föraktfulla inställning till mexikaner är felaktig. Vi kommer att vara mycket respektfulla mot USA:s regering, men vi kommer också att kräva att mexikaner respekteras.

Andrés Manuel López Obrador ställer upp i presidentvalet för tredje gången och har uttryckt sitt stöd för en förlängning av Nafta. Den kandidat som ligger tvåa i opinionen, Ricardo Anaya, som går till val med stöd av en mitten-höger-koalition, har hittills inte uttalat sig om de pågående omförhandlingarna av frihandelsavtalet. Det har inte heller det nu styrande konservativa partiets kandidat José Meade.

Och ingen av kandidaterna har sagt något om den amerikanske presidentens löften om att bygga en mur längs gränsen mellan de båda länderna.

Vissa kritiker menar att Mexiko borde dra sig ur de pågående förhandlingarna om Nafta.

– Detta i avvaktan på att en ny ledning får ta över processen. Vi kan inte tolerera alla dessa förolämpningar och hot från Trump, säger akademikern Alberto Arroyo.

De som i första hand har gynnats av Nafta är de exportinriktade industrierna och stora jordbruken samt företag som tillhandahåller finansiella tjänster. Forskare och aktivister menar att förlorarna är småbönderna, däribland de som producerar basvaror som majs och bönor och livsmedelsindustrin i stort.

Nafta har även inneburit att Mexiko blivit ännu mer handelsberoende av USA, det land dit mer än 80 procent av landets export går. Men även importen av varor från USA har ökat kraftigt sedan Nafta undertecknades.

Nafta har förstört arbetstillfällen och gett tillåtelse för multinationella företag att förstöra miljön.

Manuel Pérez Rocha

Tre amerikanska studier, beställda av kongressens analysorgan CRS, kring konsekvenserna av en omförhandling av Nafta, eller att avtalet rivs upp, visar bland annat att höjda tullar på jordbruksimport sannolikt skulle betyda höjda priser för amerikanska konsumenter och företag. Andra möjliga effekter skulle vara stigande priser för importerade varor från Kanada och Mexiko.

Förra året hade USA ett handelsunderskott gentemot de två övriga länderna inom Nafta på nästan 90 miljarder dollar, jämfört med dryga 9 miljarder dollar 1993.

Manuel Pérez Rocha menar att Mexiko skulle ha anledning att fira om Nafta gick i graven.

– Nafta har förstört arbetstillfällen och gett tillåtelse för multinationella företag att förstöra miljön.

Han menar att de pågående omförhandlingarna om avtalet borde skjutas på framtiden tills Mexiko fått en ny regering.

– Den sittande regeringen har misslyckats med att skydda mexikanernas intressen, säger Manuel Pérez Rocha.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga