Ilska efter den israeliska militärens massaker

Israel avfärdar FN:s krav på en oberoende utredning kring långfredagens massakrer där minst 17 palestinier sköts till döds och 1400 skadades. Samtidigt växer både kritiken och ilskan och människorättsgruppen Human Rights Watch menar att befälen på plats bär skulden för de många döda.

Utrikes
Svenska Palestinagrupperna uppmanar Sverige och EU att avsluta allt militärsamarbete med Israel och att säga upp handelsavtalen och införa sanktioner mot ockupationsmakten.
Foto: Khalil Hamra/TT

Det var under långfredagen förra veckan som 30 000 palestinier i det ockuperade Gaza samlades i närheten av gränsen mot Israel för att demonstrera. Bland deltagarna fanns både barn och ungdomar och israeliska myndigheter hade dagarna innan varnat för att öppna eld mot de som närmade sig gränsen.

I filmer och videoklipp som spridits över världen syns bland annat hur en ung man blir skjuten i ryggen sedan han springer bort från de kraftigt beväpnade israeliska soldaterna. Något som väckt vrede och avsky världen över. FN:s generalsekreterare António Guterres har bland annat begärt en oberoende utredning kring händelsen, något Israel avfärdat.

I stället har israeliska myndigheter svarat med att deras soldater ”gjorde det nödvändiga” och försvarsminister Avigdor Lieberman sade att de förtjänar en medalj för insatsen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch menar dock att Israel bär det fulla ansvaret för vad som hände.

– De israeliska soldaterna använde inte bara övervåld. De tycks ha handlat på order som nästan garanterade ett blodigt militärt svar på de palestinska demonstrationerna. Resultatet blev därefter: dödsfall och skador hos demonstranter på andra sidan gränsen, som inte utgjorde något omedelbart hot mot soldaternas liv, säger organisationens Mellanösternansvarige Eric Goldstein, i ett pressmeddelande.

Human Rights Watch vill nu att Internationella brottsmålsdomstolen inleder en förundersökning om ”allvarliga internationella brott i Palestina”.

Anders Persson, Mellanösternexpert vid Lunds universitet, säger till Arbetaren det är svårt att veta vad som kommer att hända de närmaste veckorna.

– Kritiken från USA är ju icke-existerande samtidigt som EU är svagare än någonsin. Men det finns naturligtvis en befarad oro för våldsupptrappning. Det som hände i fredags kan trigga igång både israeliska bosättare som palestinska aktivister, säger Anders Persson.

Han förklarar samtidigt att händelsen nu används flitigt från båda håll i konflikten och att bägge sidor är måna om att få ut sin historia om vad som egentligen hände.

På svenska Palestinagrupperna reagerade man med avsky på massakern. Organisationen kräver i ett pressmeddelande att regeringen ska fördöma attackerna och ställa Israel till svars. Samtidigt uppmanar de både Sverige och EU avslutar allt militärsamarbete med Israel samt att handelsavtalen sägs upp och att sanktioner mot landet införs.