Fortsatt motstånd mot franska arbetsreformer

Under tisdagen inleddes en ny våg av strejker mot den franska regeringens arbetsmarknadsreformer. Nu har turen kommit till de järnvägsanställdas arbetsvillkor, och facket har utropat 20 tvådagarsstrejker. Uttalanden från regeringen tyder på att udden är riktad mot hela fackföreningsrörelsen.

Utrikes
En demonstration vid stationen Gare de l'Est i Paris på tisdagen. Samtidigt som järnvägsarbetarna gick flera offentliganställda yrkeskategorier på tisdagen ut i strejk, däribland sopåkare och anställda inom energisektorn.
Foto: Christophe Ena/TT

Under tisdagen inleddes en tre månader lång period av järnvägstrejker i Frankrike. De fyra största järnvägsfacken har kallat till protester mot regeringens planer att skära ned anställningsvillkoren inom den statliga järnvägen, SNCF.

Bland annat handlar det om en övergång till visstidsanställningar och kapande av pensionsförmåner.

– Vi försvarar den franska offentliga sektorn, inte bara järnvägare, sade Emmanuel Grondein, ordförande för Sud Rail, ett av de fyra strejkande facken, rapporterar brittiska The Guardian.

Vi försvarar den franska offentliga sektorn, inte bara järnvägare.

Emmanuel Grondein, ordförande för Sud Rail, till The Guardian

Men järnvägen är bara ett av de områden som regeringen inriktat sig på när det gäller de långtgående arbetsmarknadsförändringar som inletts. Samtidigt som järnvägsarbetarna gick flera offentliganställda yrkeskategorier ut i strejk, däribland sopåkare och anställda inom energisektorn.

Även om Frankrike har en facklig anslutningsgrad som sjunkit till runt 11 procent av den arbetande befolkningen verkar strejktraditionen inte ha tagit samma smäll. Strejkdeltagandet vid tisdagens arbetsnedläggelse inom järnvägen beräknas till 78 procent av lokförarna och närmare hälften av alla övriga yrkeskategorier.

Tidigare regeringar har fått backa från nyliberala reformförslag efter massiva protester, särskilt de som riktat sig mot anställningsvillkoren inom järnvägen. Men president Emmanuel Macron deklarerade redan förra hösten att han inte kommer att ge vika.

– Jag är fast besluten och kommer inte ge efter för varken latmaskar, cyniker eller extremister, sade presidenten under ett tal i Aten, rapporterade brittiska BBC i september förra året.

Regeringen visade att de menade allvar när kraftiga nedskärningar i anställningstryggheten genomfördes trots massiva protester.

Inom den franska fackföreningsrörelsen finns en utbredd uppfattning att lagarna handlar minst lika mycket om att knäcka den fackliga motståndskraften som om att öka landets konkurrenskraft. Det är en bild som regeringen inte verkar lägga mycket energi på att revidera.

– Vi behöver befria det här landet från dess strejkkultur, sade Gabriel Attal, talesperson för regeringspartiet, på måndagen, rapporterar BBC.

Strejkerna inom järnvägen kommer att genomföras två dagar i följd var femte dag under tre månader.