Inrikes #25/2018

Utredning av dödlig vårdkö underkänns

Redan förra våren stod det klart att svåra bemanningsproblem skulle uppstå på Karolinska i Huddinge efter att personal sagt upp sig. Foto: Maja Suslin/TT

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, underkänner Karolinska i Huddinges utredning och åtgärdsplan efter krisen i cancervården. I somras tackade sjukhuset nej till hjälp att operera cancersjuka och två i kön dog.

Två cancersjuka som väntade på operation på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge dog efter att kön växte drastiskt under sommaren förra året. Till följd av de tre inlämnade Lex Maria-anmälningarna har sjukhuset utrett situationen och vad de ska göra för att den inte ska upprepas.

Men utredningen får nu underkänt av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som öppnar ett nytt granskningsärende.

– Vi är inte nöjda. I vår mening har de inte belyst orsakerna i tillräcklig omfattning, säger Lena Renman, avdelningschef på Ivo, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt myndigheten har sjukhuset inte tillräckligt beskrivit hur situationen kunde uppstå. Inte heller är de åtgärdsförslag som sjukhuset lämnat för att undvika en liknande situationen i framtiden tillräckliga.

IVO har, förutom sjukhusets egna Lex Maria-anmälningar, tagit emot flera så kallade enskilda klagomål från patienter, skriver tidningen Vårdfokus.

Flera sjuksköterskor har också polisanmält sina chefer efter att de nekat ta emot hjälp från andra sjukhus och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Redan i maj förra året stod det klart att svåra bemanningsproblem skulle uppstå efter att personal sagt upp sig, något som Arbetaren tidigare rapporterat om. Till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ska dåvarande produktionschefen Andreas Ringman Uggla dock ha förnekat problemen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984