Utrikes #25/2018

Minst 66 döda efter fånguppror i Venezuela

Anhöriga till de fängslade samlades utanför polisstationen. Polisen ska ha satt in tårgas mot de panikslagna människorna. Foto: Juan Carlos Hernandez/TT

Minst 68 personer omkom när en polisstation i norra Venezuela sattes i brand natten till torsdagen. Tumult ska ha uppstått i den kraftigt överfyllda arresten när fångar försökte rymma.

Det var inne i de överfyllda arrestlokalerna på en polisstation i staden Valencia i norra Venezuela som en grupp fångar försökte fly. Under rymningsförsöket, där bland annat en vakt övermannades, tändes det eld på inventarierna och brandförloppet gick sedan snabbt.

Minst 66 intagna män, och två kvinnliga besökare omkom i lågorna när panik utbröt. Fyra åklagare har nu satts att utreda vad som egentligen hände.

I samband med branden ska anhöriga till de fängslade samlats utanför polisstationen och drabbat samman med polis som satte in tårgas mot de panikslagna människorna, enligt nyhetsbyrån TT.

Venezuela har länge fått hård kritik för sina överfyllda fängelser och de undermåliga förhållandena som råder för de intagna. Något som lett till att flera fångar flyttats till polisstationernas arrester. Där beräknas i dag finnas omkring fem gånger så många intagna som det finns kapacitet för.

– På alla polisstationer i Venezuela ser det liknande ut, eller värre, med ett stort antal intagna, sjukdomar och brist på mat, säger Carlos Nieto från organisationen Una ventana a la libertad, som arbetar för fångars rättigheter i Venezuela, i ett uttalande.

I dag sitter nästan 55 000 personer fängslade i Venezuela. En siffra som tredubblats sedan år 2000, enligt World Prison Brief, Institute for Criminal Policy Research.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984