Inrikes #25/2018

Felkryddande kock på ambassad får skadestånd

Fel kryddning och svensk arbetsrätt i kombination blev en dyrköpt affär för brasilianska diplomater. Foto: Kent Skibstad/TT

Kocken på den brasilianska ambassaden i Stockholm fick sparken på dagen på grund av ambassadörsparets missnöje med kryddningen. Paret vägrade sedan förhålla sig till svenska arbetsmarknadsregler, men har nu betalat skadestånd till kocken på 430 000 kronor.

När det nya ambassadörsparet installerade sig på den brasilianska ambassaden i Stockholm för tre år sedan föll inte kockens kryddning dem på läppen. Det var en av anledningarna till att kocken kort därefter sparkades på dagen.

Fackets invändningar föll på döva öron och ambassaden infann sig inte ens på förhandling. Nu, efter en lång process där paret till och med försökt få fallet prövat av Högsta domstolen, har kocken fått ett skadestånd på 430 000 kronor.

– De försökte avskräcka oss med immunitetsskyddet, men vår medlem var ju lokalanställd och då gäller inte immuniteten, säger Lisa Melin, jurist på Unionen, till fackets tidning Kollega.

Redan från början ansåg ambassaden att svenska arbetsmarknadsregler inte var tillämpliga och att oavsett det så hade ambassadörsparet diplomatisk immunitet. ”Av ren välvilja” infann de sig dock ändå i tingsrätten efter att Unionen stämt dem för brott mot Lagen och anställningsskydd, LAS.

Men den fällande domen med påföljande skadestånd och rättegångskostnader erkände de inte. I stället försökte de förgäves få både Arbetsdomstolen och Högsta domstolen att pröva fallet, skriver Kollega.

Efter att facket vänt sig till både Kronofogden och Utrikesdepartementet kom slutligen betalningen in.

– Vi vann på det stora hela. Las gäller och de hade absolut inte saklig grund för uppsägningen, säger Lisa Melin till tidningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984