Fyra av de fem länder i världen som exporterar mest vapen ingår i den grupp som har permanenta platser i FN:s säkerhetsråd. Det visar en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.
Utrikes
Enligt fredforskningsinstitutet Sipri har de länder i Mellanöstern som är mest plågade av konflikter mer än fördubblat sina vapeninköp av vapen under de senaste tio åren.
När landstingspolitikerna i Västernorrland i oktober 2016 klubbade igenom beslutet att lägga ned förlossningen på Sollefteå sjukhus och skicka ut gravida kvinnor på vinterhala vägar framkallade det ilska över hela landet. BB-ockupationen blev en symbol för nedmonteringen av välfärden och väckte engagemang från norr till söder. Än i dag lever kämpaglöden kvar bland Ådalens invånare – trots att kliniken förblivit stängd.
Seko planerar att stämma företaget ISS, som sköter biljettkontrollerna i Stockholms tunnelbana, i Arbetsdomstolen. Detta efter att förhandlingarna kring sexuella trakasserier av flera kvinnliga anställda strandat.
Stora protester har de senaste veckorna genomförts i Brasilien till stöd för den nu fängslade expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva. Våldsamma inslag som stenkastning, vägspärrar och även skottlossning har skapat en oro för mer våld riktat mot politiker och journalister inför valet i oktober.
December 1964. Norrtelje Tidnings förstasida toppas av nyheten “Kontrovers i Grisslehamn”. Den lokala villaägareföreningen har till kommunfullmäktige klagat på en av kommunens företrädare – Nils Pettersson, i folkmun kallad “Väddökungen”. Lennart Nylund har grävt i Kungliga bibliotekets tidningsarkiv och funnit en bortglömd skandal kring en socialdemokratisk kommunalpamp, vilken Arbetaren tidigt granskade i sömmarna.
Timmer från tusentals illegalt fällda träd lastas på enkla båtar i staden Inongo i Kongo-Kinshasa. Träden kommer från världens näst största regnskog som är ett viktigt skydd mot klimatförändringar. Ursprungsbefolkningen som lever där har begärt de jurdiska rättigheterna till sin mark men bara fått en bråkdel.
Statistik från den Internationella organisationen för migration, IOM, visar att 1,2 miljoner vitryska medborgare bor och tjänar sitt uppehälle i utlandet. Det motsvarar över en tiondel av landets befolkning. Många, och framför allt personer ur den yngre generationen, fortsätter att bege sig utanför landets gränser. Arbetaren har träffat vitryssar som valt att söka sig bort – och några av de som stannat kvar.
I november 2015 lyckades Aung San Suu Kyi leda sitt parti till jordskredsseger i Burma, över den militärjunta som i olika skepnader styrt landet sedan 1962. Men sedan dess har frihetstonerna förbytts i någonting helt annat. Den burmesiska statens förtryck och fördrivning av rohingyafolket i Rakhinedelstaten har nått nya nivåer, och rohingyerna räknas numera av FN som en av världens mest förföljda folkgrupper. Gunilla Karsten tecknar en bakgrund till hur Burma kunnat hamna där landet befinner sig i dag.
Det är med spänning jag plöjt Christina Lindströms Finns det björkar i Sarajevo? Denna ungdomsbok handlar om 17-årige Kevin och utspelas under några dygn i Göteborg.
Elena Ferrante är älskad hos den breda publiken och även en kritikerfavorit. I Plågsam kärlek, som är den andra, helt fristående delen i hennes romanserie, är det relationen mellan en dotter och den nyss drunknade modern som avhandlas.