Inrikes #21/2018

Hyresvärd polisanmäls efter brand i Rågsved

Fem personer fick föras till sjukhus efter branden i sexvåningshuset i Rågsved i januari. Nu anmäls fastighetsägaren. Foto: Fredrik Persson/TT

Nu polisanmäls fastighetsägaren SIG Invest efter den uppmärksammade branden i ett hyreshus i Rågsved i södra Stockholm. Bakom anmälan står Vänsterpartiet som menar att hyresvärden brustit i sitt säkerhetsarbete och därmed utsatt de boende för stor fara.

Det var sent på kvällen den 20 januari i år som en brand bröt ut i sexvåningshuset på Bjursätragatan i Rågsved i södra Stockholm. Ett 50-tal boende evakuerades och sju personer fördes till sjukhus efter att ha flytt sina lägenheter i den kraftiga röken.

Fastighetsägaren SIG Invest, som tog över huset 2015, hade redan innan branden fått motta flera klagomål från de boende i huset. Något som Stockholms stad krävt att värden skulle lösa. Det gällde bland annat ventilation, fukt och just bristerna i brandsäkerheten.

Vi ska inte ha den här typen av slumvärdar, och människor ska inte tvingas bo i sådana här hus.
Ann-Margarethe Livh, vänsterpartistiskt bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm

Även Storstockholms brandförsvar har pekat på allvarliga säkerhetsbrister i huset, exempelvis sprickbildningar i väggarna och bristen på sprinklersystem. Något som aldrig åtgärdades från fastighetsägarens sida.

Enligt boende i huset fungerade brandlarmen i fastigheten dåligt och många vaknade inte. I stället tvingades räddningstjänsten bryta sig i flera lägenheter för att rädda folk.

– Många av hyresgästerna jag pratat med har varit jätterädda för att bo i huset. I och med den polisanmälan vi lämnat in hoppas jag att det blir tydligt att det är fastighetsägaren som bär ansvaret och de nu tvingas åtgärda alla problem som finns. Vi ska inte ha den här typen av slumvärdar, och människor ska inte tvingas bo i sådana här hus, säger Ann-Margarethe Livh som är vänsterpartistiskt bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm, till Arbetaren.

Hon och Vänsterpartiet hoppas nu att deras polisanmälan leder till en ökad debatt om hyresvärdarnas ansvar.

Redan när den branddrabbade fastigheten stod klar 2009 belades den och två andra liknande hus i området med boendeförbud av stadsbyggnadskontoret eftersom fastigheterna inte ansågs uppfylla brandskyddskraven.

Kritiken mot SIG Invest, som alltså tog över ägandet 2015, har varit stor och många har dragit paralleller till den fruktansvärda branden i Grenfell Tower i London förra sommaren då minst 71 personer omkom. Där visade sig brandskyddet också ha varit undermåligt och fastighetsägaren hade, precis som i Rågsved, fått ta emot stark kritik för att inte ha åtgärdat problemen och tagit de boendes oro på allvar.

De boende är inte experter på brandsäkerhet.
Dan Astrén, vd för SIG Invest

Arbetaren har sökt SIG Invests vd, Dan Astrén, men hänvisas i stället till en mejladress dit vi skulle skicka våra frågor. Dan Astrén återkommer på mejl efter någon timme och skriver bland annat att Vänsterpartiets polisanmälan är ”ett helt orimligt agerande som självklart är drivet av politiska intressen mer än intressen för hyresgästerna”.

Vidare säger han sig inte ha någon förståelse för agerandet och att han heller inte fått ta del av någon polisanmälan. På grund av att SIG Invest tog över ägandet av fastigheten först i slutet av 2015 skriver han att företaget inte har något ansvar för de fel och brister som påtalats före den tiden:

”De boende är inte experter på brandsäkerhet och det är lätt för media, boende och politiker att bortse från den förändring som skett i huset sedan de byggdes”, skriver han.

Dan Astrén håller inte heller med om att fastigheten skulle ha ett dåligt brandskydd. Han hänvisar till de sju punkter som Brandförsvaret slagit ned på och säger att företaget åtgärdat samtliga förutom installationen av säkerhetsdörrar. Därför kallar han de påtalade bristerna för lögner och förtal och skriver till Arbetaren att företaget under 2016 och 2017 genomförde ett renoverings- och reparationsarbete av fastigheten för 5,4 miljoner kronor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga