Utrikes #21/2018

Höjda krav om bättre skydd för barn i krig

bara under 2016 dödade och skadade Saudiarabien och dess allierade 683 barn i Jemen, enligt FN. Foto: Hani Mohammed/TT

I väntan på att FN:s generalsekreterare ska gå ut med årets så kallade ”svarta lista” över stater som bryter mot barns rättigheter i väpnade konflikter varnar barnrättsorganisationer för att de senast årens politiska kohandel där länder villkorar sitt humanitära bistånd är ”extremt oroande”.

Världsläget är svårt. FN:s barnfond Uuicef kallar 2017 för ett ”mardrömsår” för barn i krigszoner.

– Stater vill inte vara med på samma lista som terrororganisationer så de gör vad som helst för att inte hamna där. Utpressning är det grövsta exemplet på hur humanitärt bistånd politiseras, säger Dragica Mikavica vid organisationen Watchlist on Children and Armed Conflict.

Det senaste omdiskuterade exemplet på detta var när Saudiarabien förmådde FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon att ta bort den saudiledda koalitionen som krigar i Jemen från FN:s svarta lista över stater som bryter mot barns rättigheter i väpnade konflikter. Anledningen sades vara att Saudiarabien hotade med att dra in sitt ekonomiska stöd till FN, vilket dock saudierna förnekar.

FN:s nuvarande generalsekreterare António Guterres satte förra året tillbaka Saudiarabien på listan med motiveringen att landet och dess partners hade dödat och skadat 683 barn i Jemen och utfört 38 attacker mot skolor och sjukhus under 2016. Alla dessa övergrepp har FN dokumenterat.

Men FN har samtidigt gjort skillnad mellan länder och aktörer som under året har brutit mot barns rättigheter men som samtidigt har vidtagit åtgärder för att ”förbättra skyddet för barn” – och de som inte har gjort några förbättringar.

– Saudierna hamnar i listan över länder som sägs ”vida positiva åtgärder” men ingen av oss vet vad det skulle vara för åtgärder, säger Dragica Mikavica.

Organisationer som Watchlist och Human Rights Watch kräver att kiterierna för listan blir mer transparenta för att de inte ska urholkas och varnar för en utveckling där medlemsländer i FN använder budgetförhandlingar som ett sätt att föra fram sin agenda.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp