Konst #20/2018

Starkt från flyktingläger

Nora Lorek arbetade i två år med Djungeln i franska Calais. Foto: Nora Lorek

[UTSTÄLLNING] European Jungle & Milaya – Patterns of Home Nora Lorek Galleri Kontrast, Stockholm 10 mars – 1 april Självstyrande och med egen ekonomi framträder de flyktingläger som Nora Lorek (f. 1992, med examen i bildjournalistik) har dokumenterat. Det ena lägret med smeknamnet ”European Jungle”, Djungeln, låg närheten av Calais i Frankrike, det andra är […]

[UTSTÄLLNING] European Jungle & Milaya – Patterns of Home
Nora Lorek
Galleri Kontrast, Stockholm
10 mars – 1 april

Självstyrande och med egen ekonomi framträder de flyktingläger som Nora Lorek (f. 1992, med examen i bildjournalistik) har dokumenterat. Det ena lägret med smeknamnet ”European Jungle”, Djungeln, låg närheten av Calais i Frankrike, det andra är Bidibidi, som med 270 000 människor utgör ett av världens största flyktingläger och är beläget i nordvästra Uganda.

Lorek skildrar framför allt människorna i lägren och har tilldelats utmärkelser och priser för sina projekt. På Galleri Kontrast visas ”European Jungle” och ”Milaya – Patterns of Home”.

Av pinnar, plast och presenningar själva byggde upp tält, skjul, kyrkor och moskéer

I Djungeln bodde män, kvinnor och ensamkommande barn som i väntan på att ta sig vidare till Storbritannien. Av pinnar, plast och presenningar själva byggde upp tält, skjul, kyrkor och moskéer. Därtill ett femtiotal restauranger, frisörsalonger och butiker som låg längs huvudgatan.

De boende var syrier, afghaner, sudaneser, kuwaitier och pakistanier. Lägret, som beskrivs som en spontan gemenskap, revs av polis 2016 och det finns även fotografier från händelsen på utställningen.

Lorek arbetade i två år med Djungeln, hennes pågående projekt är Bidibidi i Uganda. Landets flyktingmottagning är omtalat i världen då flyktingar ges mat, arbetsrätt och en bit mark att bo och odla på. Till Bidibidi kommer flyktingar från kriget i Sydsudan, de flesta av dem är kvinnor och flickor.

På frågan vad de tog med sig när de flydde har nästan alla svarat Lorek ”Milaya”. Milaya är lakan med traditionella handgjorda mönster från Sudan och Sydsudan och en av de få saker kvinnorna burit med sig när de flytt under stridigheter om nätterna. De har snabbt kunnat samla ihop sina viktigaste tillhörigheter liggande på sängen i lakanet som blir ett knyte och burit det med sig.

Det är fantastiskt att ta del av de många starka bilderna och berättelserna. Jag kan rekommendera att passa på att se utställningen!

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga