Militant nazigrupp sprängd i Grekland

Grekisk polis har spårat och upplöst en nazistgrupp i landet. Fem personer har gripits misstänkta för omfattande militant nazistisk verksamhet, däribland minst 30 attacker och mordbränder mot migranter, judar och vänsteraktivister.

En grekisk militant nazistgruppering, högst troligt en del av det internationella terrornätverket Combat 18, har sprängts av polis.

I samband med räden mot nazisterna har åtta hus i Aten-området och två provinsstäder sökts igenom, enligt polisen. På tisdagen greps också fem personer misstänkta för över 30 våldsdåd riktade mot migranter, judar och vänstergrupper. Målen har främst varit anarkistiska lokaler och judiska minnesmärken.

Vid razziorna hittades bland annat hemgjorda brandbomber, 50 kilo sprängämnen, vapen, droger samt nazistisk propaganda och videofilmer, rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini.

I en av videoinspelningarna som beslagtogs deklareras att Combat 18 är ”framtiden för nationalistisk aktivism” och att ”det nya blodet i C18 i Grekland är här och svarar inför ingen, utom inför hakkorset”.

Combat 18 bildades av nazister och fotbollshuliganer i Storbritannien 1992 och har gjort sig skyldiga till åtskilliga våldsdåd, däribland bombningar, mot invandrare och vänsteraktivister. De senare hängdes flitigt ut med namn, adress och foton i publikationen Redwatch.

Talet 18 i nätverkets namn refererar till Adolf Hitlers initialer AH, den första respektive åttonde bokstaven i alfabetet.