Utrikes #19/2018

Fängelsestraff för slöjprotest i Iran

Kvinnan som blev känd som ”Girl of Enghelab Street” när hon slet av sig sin niqab i december vid en protest mot slöja i Teheran i december har dömts till två års fängelse. Foto: My Stealthy Freedom

En kvinna dömdes i veckan till två års fängelse för att ha tagit av sig sin slöja offentligt i Irans huvudstad Teheran. Åklagaren kommer överklaga domen för att få straffpåföljden ännu strängare.

Kvinnan var en av många som i slutet av förra året protesterade mot Irans hårda lagar om slöjtvång. Hon uppmärksammades bland annat i flera stora internationella medier och blev känd under namnet ”Girl of Enghelab Street” när hon offentligt kastade av sig sin slöja framför en grupp med poliser.

I samband med protesterna greps ett trettiotal kvinnor och i veckan föll alltså domen mot en av dem. Två års fängelse, varav åtminstone tre månader ovillkorligt, för att ha ”uppmuntrat moraliskt fördärv”.

Teherans chefsåklagare Abbas Jafari Dolatabadi säger dock till nyhetsbyrån Mizan Online att han inte är nöjd med domen och att han kommer att överklaga för att yrka på att samtliga 24 månader ska spenderas i fängelse.

Ytterligare rättsprocesser väntas för flera andra av dem som greps i december. Enligt iransk lag måste kvinnor sedan 1979 bära slöjor i offentligheten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga